10:49 / 19.01.2022.

Autor: HRT/Hina

Meksički nogometni savez krenuo u obračun s homofobijom

Ilustracija: Igrači Meksika

Ilustracija: Igrači Meksika

Foto: Edgar Su / REUTERS/ TPX IMAGES OF THE DAY

U sklopu borbe protiv homofobije Meksički nogometni savez je navijačima koji će na utakmicama reprezentacije uzvikivati homofobne parole i razvijati transparente sa takvim sadržajem zaprijetio petogodišnjom zabranom dolaska na stadione.  

 - Diskriminacija na tribinama je neprihvatljiva. Također, ne možemo igrati nogomet na praznim stadionima i zato pozivamo sve navijače da slijede naše naputke, izjavio je predsjednik Nogometnog saveza Yon de Luisa.


 Još od SP 2014. u Brazilu među meksičkim navijačima se proširila praksa da vratara protivničke ekipe vrijeđaju homofobnim povicima. Zbog takvog ponašanja navijača u studenome je Meksički savez morao platiti FIFA-i kaznu od 100.000 švicarskih franaka, a reprezentacija mora igrati dvije utakmice pred praznim tribinama. 


 U savezu su odlučili obračunati se sa takvim oblikom nesportskog navijanja, pa će ubuduće navijači pri kupnji ulaznica morati dati svoje osobne podatke, a pri ulasku na stadion morat će pokazati osobnu iskaznicu.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!