Maroko traži povlačenje alžirskog dresa

29.09.2022.

19:26

Autor: I.L./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: wavebreakmedia / Shutterstock

Marokansko ministarstvo kulture zatražilo je od njemačkog proizvođača sportske opreme Adidasa povlačenje nove kolekciju dresova alžirske reprezentacije zbog nepropisnog prisvajanja simbola "marokanske kulturne baštine".

- Riječ je o krađi motiva inspiriranih marokanskim zelligeom koji se pojavljuju na alžirskim dresovima, što je potaknulo ministarstvo na hitnu akciju, rekao je izvor u Ministarstvu kulture za AFP.


Zellige keramika nastala je u Maroku u 10. stoljeću, a u posljednje je vrijeme iznimno popularna. Radi se o ručno rađenim četvrtastim pločicama sa sjajnim završetkom.


U službenoj obavijesti poslanoj e-poštom i putem posebnog sudskog službenika izvršnom direktoru Adidasa Kasperu Rorstedu, čiju je kopiju dobio AFP, marokanski odvjetnik osudio je "kulturno prisvajanje i pokušaj krađe uzorka iz marokanske kulturne baštine kako bi se koristio izvan njegovog konteksta".


Odvjetnik ministarstva Me Mourad Eladditioni zahtijevao je povlačenje kolekcije sportskih dresova u roku od dva tjedna.


- Marokansko ministarstvo kulture zadržava pravo korištenja svih mogućih pravnih lijekova pred njemačkim i međunarodnim sudovima, upozorava odvjetnik u pismu.


Također, prijeti i pokretanjem slučaja "pred organizacijama koje se bave zaštitom baštine i autorskih prava, UNESCO i WIPO (Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo), kako bi se zaštitili elementi marokanske kulturne baštine i nedopušteni pokušaji prisvajanja."

Adidas je 23. rujna na Twitteru predstavio fotografiju dresa "Fennecs", alžirskih jedanaest, za sezonu 2022./23. "inspiriranu kulturom i poviješću".

Ovaj novi dizajn, prema njemačkom proizvođaču sportske opreme, inspiraciju crpi iz palače Mechouar u Tlemcenu, u sjeverozapadnom Alžiru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!