Maroko, Portugal i Španjolska podnijeli zajedničku kandidaturu za SP 2030.

14.03.2023.

19:22

Autor: K.L./Hina

Predsjednik Fife Gianni Infantino i predsjednik Ruande Paul Kagame

Predsjednik Fife Gianni Infantino i predsjednik Ruande Paul Kagame

Foto: Jean Bizimana / REUTERS

Marokanski kralj Mohammed VI objavio je u utorak zajedničku kandidaturu Maroka, Španjolske i Portugala za domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine.

- Objavljujem pred vašom skupštinom da je Kraljevina Maroko odlučila, sa Španjolskom i Portugalom, podnijeti zajedničku kandidaturu za domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine", rekao je marokanski kralj u prigodnoj poruci koju je pročitao ministar nacionalnog obrazovanja, predškolskog odgoja i sporta Chakib Benmoussa u Kigaliju, gdje će FIFA u četvrtak imati svoj 73. Kongres.


Ova zajednička kandidatura, bez presedana u povijesti nogometa, bit će spoj između Afrike i Europe, između sjevera i juga Mediterana, te između afričkog, arapskog i euro-mediteranskog svijeta, istaknuo je suveren u poruci.


Maroko se u prošlosti nekoliko puta kandidirao za domaćina Svjetskog prvenstva, a najbliži je bio organizaciji turnira 2010. kada je izgubio od Južne Afrike.


Ovo je druga službena kandidatura za domaćinstvo SP-a 2030. nakon što su to početkom veljače zajednički učinili Argentina, Čile, Paragvaj i Urugvaj.


Četiri južnoameričke zemlje su pozvale da se turnir vrati "tamo gdje je nogomet rođen", 100 godina nakon što je prvi SP održan u Montevideu.


Nagađa se kako bi se u utrku za World Cup 2030. mogli zajedno uključiti i Egipat, Grčka, te Saudijska Arabija.


Iduće Svjetsko prvenstvo na rasporedu je 2026. godine u Meksiku, SAD i Kanadi sa 48 reprezentacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!