19:27 / 17.11.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Mađarima smanjena kazna izrečena zbog rasističkih ispada tijekom EURA

Mađarski navijači na susretu s Maltom

Mađarski navijači na susretu s Maltom

Foto: Bernadett Szabo / REUTERS

UEFA je u srijedu smanjila kaznu dosuđenu u srpnju Mađarskom nogometnom savezu (MSLZ) zbog rasističkih ispada mađarskih navijača tijekom EURA.

Tako prema novoj odluci UEFA-e mađarska reprezentacija mora igrati samo dvije utakmice bez navijača, a ne tri kako je glasila prvotna kazna.

Kazna u visini od 100.000 eura koju Mađarski nogometni savez (MLSZ) mora platiti je međutim potvrđena kao i obveza isticanja natpisa "#EqualGame", koji se odnosi na antidiskriminacijsku kampanju UEFA.e, na utakmicama bez navijača.

Na utakmici protiv Francuske 19. srpnja u Budimpešti s dijela tribina gdje su se nalazili mađarski navijači stizali su rasistički uzvici upućeni tamnoputim francuskim nogometašima, a UEFA je kaznila i isticanje homofobnih natpisa i plakata na utakmicama protiv Portugala i Njemačke.

Nešto kasnije, 21. rujna MLSZ je kažnjen igranjem još jedne utakmice bez publike i novčanom kaznom, ali ovaj put od strane FIFA-e i to zbog rasističkih ispada mađarskih navijača prema engleskim nogometašima početkom rujna u Budimpešti kada je Gordi Albion slavio u kvalifikacijama za SP 2022.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!