Ljestvica od 31. ožujka ključna za skupine ždrijeba SP-a

22.03.2022.

20:53

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: fifg / Shutterstock

FIFA je utorak objavila modalitete kojima će se voditi ždrijeb za Svjetsko nogometno prvenstvo zakazan za 1. travnja, a prema kojemu će se 28 reprezentacija, koje su se već kvalificirale, biti raspoređeno u četiri jakosne skupine na temelju FIFA-ine ljestvice koja će biti objavljena 31. ožujka.

Hrvatska je trenutno 15. na toj ljestvici, a ako ostane na toj poziciji, bit će u drugoj jakosnoj skupini, što će ovisiti i o rezultatima naše reprezentacije u prijateljskim dvobojima sa Slovenijom i Bugarskom u Dohi. Hrvatskoj na ljestvici najviše prijete Švedska i Senegal.

Prvih sedam sastava na ljestvici FIFA-e 31. ožujka bit će nositelji, a Katar će kao zemlja domaćin biti nositelj A skupine. Posljednji, četvrti pot uključit će reprezentacije koje će zauzeti pozicije od 24. do 28. na ljestvici, plus tri momčadi, koje neće biti definirane u trenutku ždrijeba, a koje će izaći iz interkontinentalnog play-offa i preostalih pobjednika UEFA doigravanja.

Ukrajina je dobila odgodu polufinala doigravanja sa Škotskom, a pobjednik će se suočiti s boljim iz dvoboja Walesa i Austrije. Europsko doigravanje bit će okončano u svibnju ili lipnju, a 14. i 15. lipnja će se u Kataru odigrati dva interkontinentalna playoffa.

FIFA je također objavila da momčadi iz iste konfederacije ne mogu biti uključene u istu skupinu, osim onih iz Europe, kojih je 13. Dakle, pet od osam skupina po četiri u grupnoj fazi imat će dvije europske momčadi.

Grupna faza će trajati 12 dana, s četiri utakmice dnevno. Raspored će biti utvrđen naknadno, nakon što se svakoj utakmici dodijeli stadion i vrijeme početka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!