Lineker odstranjen iz BBC-jeve emisije, Wright i Shearer ga podržali

10.03.2023.

20:16

Autor: A.M./Hina

Gary Lineker

Gary Lineker

Foto: May James / REUTERS/File Photo

Legendarni engleski nogometaš Gary Lineker, najbolji strijelac SP-a u Meksiku 1986. godine, do daljnjega neće biti voditelj BBC-eve emisije "Match of the Day" nakon više od 20 godina koliko je proveo u toj ulozi. U znak solidarnosti s njim Ian Wright i Alan Shearer objavili su kako ni oni neće sudjelovati u emisiji.

Lineker, koji je najplaćeniji zaposlenik britanske državne televizijske kuće, morao je odstupiti na zahtjev gnjevnih konzervativnih političara koje je jako pogodio njegov komentar na Twitteru kojim je odluku ministrice unutarnjih poslova Suelle Braverman kojom se praktički onemogućuje ulazak svih migranata u Veliku Britaniju usporedio s nacističkim zakonima u Njemačkoj 30-ih godina te ju nazvao "gorom od grozne" i "neizmjerno okrutnom".


Braveman se potužila BBC-u na Linekerovu objavu, pa su iz BBC-a objavili priopćenje u kojem navode kako će sa svojim vrlo popularnim vodteljem i zaštitnim licem sportskog programa obaviti "iskren razgovor" te ga udaljiti iz emisije dok se ne "postigne dogovor i jasna pozicija oko njegovog korištenja društvenih medija".


Lineker ima 8.7 milijuna pratitelja na twitteru te se nikada nije libio izražavati svoje mišljenje vezano uz aktualne političke teme poput Brexita ili migrantske krize. Nakon pritužbe ministrice Braveman objavio je kako će i dalje govoriti u ime onih koji nemaju pravo glasa.


- Nikad u životu nisam zadobio ovoliko ljubavi i podrške kao sada (osim možda nakon što sam postizao golove na svjetskim prvenstvima). Hvala Vam svima, stoji u jednoj od Linekerovih objava.

Bivši engleski nogometni reprezentativac, legendarni napadač Arsenala Ian Wright (59), objavio je nakon tog događaja kako neće sudjelovati u BBC-evoj emisiji u znak podrške svom kolegi.


- Svi znaju koliko mi 'Match of the Day' znači, ali obavijesto sam BBC kako ga sutra neću raditi. Solidarnost, objavio je Wright putem Twittera.


Wright je stalni stručni komentator u emisiji od 2017. godine.


Solidarizirao se i Alan Shearer.


- Obavijestio sam BBC kako se sutra navečer neću pojaviti na MOTD, objavio je Shearer, koji je postao praktički stalni član postave te emisije odmah po svom igračkom umirovljenju 2006. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!