18:27 / 07.12.2021.

Autor: I.L./Hina/HRT

Lewandowski o izboru za Zlatnu loptu i Messijevu govoru

Robert Lewandowski

Robert Lewandowski

Foto: Benoit Tessier / REUTERS

Robert Lewandowski, najbolji poljski nogometaš i najbolji strijelac među igračima iz Liga petice u ovoj kalendarskoj godini, nije uvjeren da su Messijeve pohvale upućene njemu na dodjeli Zlatne lopte bile iskrene.

Argentinac je rekordni, sedmi put dobio jednu od najcjenjenijih pojedinačnih nagrada u nogometu, dok je Lewandowski završio na drugom mjestu, a postao je dobitnikom nagrade "Napadač godine" koja je dodijeljena prvi put.

Lewandowski je od početka 2021. do trenutka dodjele nagrada postigao 53 pogotka u 42 nastupa za Bayern, što je najviše od bilo kojeg drugog igrača iz klubova najboljih pet europskih liga, dok je na toj ljestvici Messi s 32 pogotka na diobi petog mjesta.

Lewandowski je Zlatnu loptu trebao dobiti još prošle godine, kad je s Bayernom osvojio sve što je mogao i rušio rekorde po broju postignutih golova. No, na njegovu žalost, magazine France Football odlučio je da nagrada neće biti dodijeljena, zbog pandemije izazvane koronavirusom.

U govoru održanom nakon što je primio nagradu za ovu godinu, Messi je biranim riječima govorio o Lewandowskom.

- Prošle godine, svi su bili složni oko toga da je on uvjerljivi pobjednik. Nadam se da će mu dati Zlatnu loptu za 2020., rekao je Argentinac.

No, njegove riječi nisu bile nikakva utjeha poljskom napadaču.

- Osjećao sam tugu. Ne mogu to poreći. Ne mogu reći da sam bio sretan. Upravo suprotno, bio sam tužan, izjavio je Lewandowski za poljski Kanal Sportowy.

- Sama činjenica da sam se uspio boriti s Messijem, pokazuje koju sam razinu uspio dostići. Nije mi previše stalo do nagrade za 2020. Želio bih da su njegove riječi bile iskrene i izraz poštovanja velikog igrača, a ne samo prazne riječi, rekao je Lewandowski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!