Laporta: Superliga napreduje; Europski navijači: Hodajući leš Superlige

09.02.2023.

18:51

Autor: A.M./Hina

Transparent protiv Superlige

Transparent protiv Superlige

Foto: Carl Recine / Pool via REUTERS/File Photo

Buduća europska Superliga mogla bi uključivati čak 80 momčadi, rekao je Bernd Reichart, izvršni direktor A22 Sports Managementa, tvrtke koja sponzorira i pomaže u stvaranju otcijepljene nogometne lige.

U priopćenju u kojem se iznose preliminarni rezultati razgovora koje je A22 imao s, kako je rekao, sa 50 europskih klubova i dionika nogometa, tvrtka je rekla da je promjena neophodna.


- Većina njih dijeli procjenu da su sami temelji europskog nogometa ugroženi i da je vrijeme za promjene, poručili su iz A22.


- Povratne informacije sugeriraju europsku nogometnu ligu koja je otvorena, temeljena isključivo na sportskim zaslugama, više divizija sa 60 do 80 klubova i minimalno 14 zajamčenih europskih utakmica po klubu, dodaje se.


- Klubovi koji bi sudjelovali trebali bi ostati u potpunosti predani svojim domaćim ligama, kao što su danas, nastavlja A22.


Projekt Superlige, koji osporavaju UEFA i FIFA, nacionalni savezi, većina klubova i navijači, "napreduje", smatra i predsjednik Barcelone Joan Laporta, jedan od njezinih branitelja koji na proljeće predviđa povoljnu odluku Europskog suda pravde.


- Superliga napreduje, uvjeravao je Laporta novinare nakon objave iz A22 Sports Managementa.


- Ono što želimo je da dijalog s UEFA-om ne prekine i da se uskladimo s nacionalnim ligama, dodao je Laporta.

Real Madrid, Barcelona i Juventus bili su među 12 klubova koji su u travnju 2021. najavili pokretanje Superlige (ESL).


Međutim, projekt je propao u roku od 48 sati nakon negodovanja navijača, vlada i igrača koji su prisilili Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur, Arsenal, AC Milan, Inter Milan i Atletico Madrid da se povuku. Tako su ostali samo Real, Barcelona i Juventus.


Predsjednik španjolske La Lige Javier Tebas, žestoki protivnik ESL-a, rekao je da će plan pogodovati samo velikim klubovima.


- Superliga je vuk koji se danas prerušava u baku kako bi pokušao prevariti europski nogomet, ali njegov nos i zubi su jako veliki, napisao je Tebas na Twitteru.


- Četiri divizije u Europi? Naravno prva za njih, kao u reformi 2019. Vlada klubova? Naravno samo velikih, dodao je.


Udruženje europskih profesionalnih liga bilo je jednako kritično, rekavši da ih A22 nije niti konzultirao.


- Lige u potpunosti podržavaju trenutni model europskog klupskog nogometa koji se temelji na otvorenoj piramidalnoj strukturi s napredovanjem i ispadanjem iz osnovne u profesionalnu na domaćoj razini, rekli su.


Udruga europskih klubova (ECA) priopćila je kako je "preoblikovana ideja" A22 već "predložena, raspravljena i sveobuhvatno odbačena od svih dionika 2019. godine".


Udruga nogometnih navijača (FSA) koja predstavlja navijače u Engleskoj i Walesu i suosnivač je europskog ekvivalentnog navijačkog tijela, rekla je da plan ESL-a nije imao podršku navijača s kontinenta.


- Hodajući leš Superlige se ponovno trza sa samosviješću koja se povezuje sa zombijem, poručio je izvršni direktor FSA Kevin Miles.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!