La Liga prodala TV prava za 4.95 milijarde eura

14.12.2021.

08:19

Autor: HRT/Hina

Ilustracija: La Liga

Ilustracija: La Liga

Foto: JOCA_PH / Shutterstock.com

Španjolska nogometna LaLiga postigla je sporazum o prodaji TV prava na domaće emitiranje Movistaru i DAZN-u za 4.95 milijardi eura tijekom pet godina, objavilo je vodstvo lige.

To je rekordan ugovor za elitni razred španjolskog nogometa jer je posljednji ugovor, potpisan s Telefonicom 2018., bio trogodišnji ugovor na 2.9 milijardi eura.


Prava će biti podijeljena između TV operatera i over-the-top (OTT) usluge video streaminga. Svaki od njih imat će pravo na pet utakmica tjedno osim tri tjedna u sezoni kada će Movistar imati prava na sve utakmice.


Prava na prijenos utakmica u barovima i restoranima, te na tjednu utakmicu na TV-u bez pretplate nisu uključena u ugovor, a postupak nadmetanja za njih će se otvoriti u veljači ili ožujku 2022.

LaLiga je uspjela zadržati svoje audiovizualne prihode stabilnima u vrijeme kada je većina velikih europskih liga dosegla gornju granicu ili doživjela smanjene vrijednosti u svojim posljednjim ciklusima u kojima su mnogi stručnjaci iz industrije predviđali značajna smanjenja, navodi se.


LaLiga je prva od pet najboljih europskih nogometnih liga koja je postigla dogovor za domaća TV prava koja su veća od prethodne.


Njemačka Bundesliga, talijanska Serie A i francuska Ligue 1 zabilježile su pad prihoda u svojim najnovijim TV ugovorima, dok je engleska Premier liga promijenila svoj paket pod istim financijskim uvjetima za još tri sezone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!