La'eeb, maskota Svjetskog prvenstva

01.04.2022.

18:33

Autor: I.L./HRT/Hina

Audio-vizualni program na početku ceremonije

Audio-vizualni program na početku ceremonije

Foto: Kai Pfaffenbach / REUTERS

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) i Katar predstavili su La'eeba kao službenu maskotu za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo.

La'eeb je arapska riječ koja znači super-vješt igrač.


- Drago nam je što možemo otkriti La'eeba kao službenu maskotu za prvo FIFA Svjetsko prvenstvo na Bliskom istoku i arapskom svijet. Sigurni smo da će se obožavateljima svidjeti ovaj zabavan i razigran lik. La'eeb će igrati vitalnu ulogu dok uključujemo mlade i stare navijače u katarsko FIFA Svjetsko prvenstvo, kazao je Khalid Ali Al Mawlawi, jedan od čelnika SP-a.


- La'eeb potiče sve da vjeruju u sebe, a svima će donijeti radost nogometa, dodao je.

Praksa predstavljanja maskota na Svjetskim prvenstvima započela je 1966. godine u Engleskoj kada je predstavljen lav Willie.


Od 1970. do 1978. godine, maskote SP-a bili su dječaci - njih četvorica. U Meksiku je maskota bio dječak Juanito prepoznatljiv po velikom sombreru na glavi. Četiri godine kasnije u Njemačkoj maskote su bili dječaci Tip i Tap. Jedan je na dresu imao natpis WM za svjetsko prvenstvo, a drugi 1974.


Posljednji ljudski lik na maskotama svjetskih prvenstava bio je Gauchito u Argentini 1978. godine. Obučen u dres reprezentacije Argentine, Gauchito je imao maramu oko vrata i bič u desnoj ruci poput pravih južnoameričkih kauboja.


U Španjolskoj 1982. godine maskota je bio Naranjito (naranča), tipično španjolsko voće. Četiri godine kasnije u Meksiku maskota je bila ljuta paprika 'Pique' koja nosi brkove i sombrero.


U Italiji 1990. godine pojavio se posve nov pristup maskotama. 'Ciao' je bio sastavljen od geometrijskih likova u obliku nogometaša i u bojama talijanske zastave. Umjesto glave imao je loptu.


World Cup u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. obilježio je pas Striker, najčešći ljubimac u Americi, koji je nosio majicu u bojama zastave SAD-a s natpisom "USA 94".


Francuska se odlučila za maskotu pijetla, jednog od simbola Francuske. Footix je bio plave boje, kao i francuski dresovi. Ime je izvedeno iz riječi "football" i nastavka "ix" iz popularnog stripa o Asterixu.


Futurističke maskote Ato (trener), Nik (plavi igrač) i Kaz (ljubičasti igrač) spustile su se iz Atmozone na našu planetu kako bi bili službene maskote SP-a u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Likovi su nastali kompjuterskom animacijom i nikome nije bilo jasno što likovi simboliziraju.


Nijemci su se 2006. odlučili za njih netipičnog lava Golea i loptu koja govori - Pille. Maskota lava izazvala je brojne kontroverze zbog toga što nije imala hlače, kao i zbog činjenice da se ova životinja više povezuje s Engleskom i Nizozemskom nego Njemačkom. Kompanija NCIC koja je licencirala Golea, proglasila je stečaj u svibnju 2006. godine.


Leopard Zakumi bio je službena maskota SP-a u Južnoj Africi 2010. godine.


Za SP-a u Brazilu maskota je pasanac Fuleco. Riječ je o sisavcu koji je ugrožena brazilska endemska vrsta.


U Rusiji 2018. smo gledali Zabivaku - vuka sa sportskim naočalama i dresom u bojama ruske zastave.


MASKOTE:

Engleska 1966: World Cup Willie

Meksiko 1970: Juanito

Njemačka 1974: Tip in Tap

Argentina 1978: Gauchito

Španjolska 1982: Narajito

Meksiko 1986: Pique

Italija 1990: Ciao

SAD 1994: Striker

Francuska 1998: Footix

Japan i Južna Koreja 2002: Ato, Kaz i Nik

Njemačka 2006: Goleo i Pillie

Južna Afrika 2010: Zakumi

Brazil 2014: Fuleco

Rusija 2018: Zabivaka

Katar 2022: La’eeb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!