Kip Cristiana Ronalda izazvao kontroverze u Indiji

30.12.2021.

08:12

Autor: I.L./HRT/Hina

Kip Cristiana Ronalda u Indiji

Kip Cristiana Ronalda u Indiji

Foto: - / REUTERS

Novi kip nogometne zvijezde Cristiana Ronalda izazvao je ovaj tjedan kontroverze u indijskoj saveznoj pokrajini Goi, gdje je lokalno stanovništvo prigovorilo što se slavi portugalski nogometaš umjesto igrača iz Indije.

Michael Lobo, ministar pokrajinske vlade, na Twitteru je objavio da je namjera bila promovirati nogomet i nadahnuti mlade ljude da ga zaigraju.


Umjesto toga, dan nakon otkrivanja 400 kilograma teškog kipa, oko njega su se okupili prosvjednici noseći crne zastave, javila je indijska novinska agencija IANS.


Prosvjednici nisu bili ljuti samo zbog odluke da se oda počast stranom nogometašu, već i zbog činjenice da je riječ o igraču iz Portugala, što je shvaćeno kao posebna uvreda jer je upravo Portugal stoljećima upravljao Goom kao svojom kolonijom, napustivši je tek prije 60 godina.

Lobo je rekao da je njegovo pojašnjenje da prosvjednici jednostavno mrze nogomet.


U Indiji kriket je bez dvojbe najpopularniji sport uopće, iako u nekim područjima koja nisu kolonizirali Britanci, poput Goe, nogomet uživa veću popularnost.


Unatoč tome što ima više od 1.3 milijarde stanovnika, Indija je lošija u nogometu od mnogih drugih mnogo manjih zemalja, dodao je Lobo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!