Khashoggijeva zaručnica o saudijskom preuzimanju Newcastlea: Ovo je tužno

08.10.2021.

14:03

Autor: M.Š./Hina/HRT

Navijači slave vijest o preuzimanju Newcastlea od strane saudijskog multimilijardera

Navijači slave vijest o preuzimanju Newcastlea od strane saudijskog multimilijardera

Foto: Lee Smith / Action Images via Reuters

Preuzimanje kluba Newcastle od strane saudijskog fonda "sramota je za engleski nogomet", izravno prkoseći "ljudskim pravima" i "pravdi", kazala je u petak Hatice Cengiz, zaručnica ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

- Zaista sam tužna jer vidim da je novac važniji od svega u ovom životu, rekla je Hatice Cengiz za Sky News, dan nakon što je slavni engleski klub preuzeo konzorcij na čelu sa saudijskim investicijski fond PCP Capital.

Njezin zaručnik Jamal Khashoggi ubijen je 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana turski i američki dužnosnici imenovali su kao sponzora atentata.

Britanski mediji procijenili su preuzimanje nogometnog kluba sa sjevera Engleske, koji je 14 godina bio u vlasništvu britanskog biznismena Mikea Ashleyja, na oko 300 milijuna funti (333 milijuna eura).

- Kako se igrači, navijači i menadžer Newcastlea mogu pomiriti s ovom situacijom?, Upitala je Hatice Cengiz: "Gdje su vrijednosti, gdje su ljudska prava, odgovornost i pravda za sve? Srce da podsjeti Zapad na ove vrijednosti".

Prije nego što je preuzimanje postalo službeno, Amnesty International pozvao je Premijer ligu da pooštri kriterije za stjecanje nogometnog kluba u Engleskoj, "umjesto da dopusti ljudima koji su uključeni u ozbiljna kršenja ljudskih prava da uđu na engleski nogomet samo zato što su im džepovi puni".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!