Katar troši milijune na očuvanje travnjaka

21.02.2022.

13:16

Autor: I.L./HRT/Hina

Priprema travnjaka za Svjetsko prvenstvo

Priprema travnjaka za Svjetsko prvenstvo

Foto: Ibraheem Al Omari / REUTERS

Ove zime će Katar biti domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva, a ta zemlja troši milijune, uz mnoštvo napredne tehnologije, ispuštajući rashlađeni zraku na travnjake u vrućem Kataru, kako bi osigurali da travnjaci u pustinjskoj zemlji budu savršeni za Svjetsko prvenstvo.

Oponašanje zime u državi Zaljeva, gdje temperature ujesen mogu porasti do 40 stupnjeva Celzijusa, samo je jedan trik koji su stručnjaci uveli u posljednjih 14 godina kako bi poboljšali kvalitetu travnjaka i povećali broj nogometnih igrališta.


Ukupno se za mundijal održava 144 zelena travnjaka- osam stadionskih terena i 136 terena za trening, gdje se pušta ohlađeni zrak kroz mlaznice izravno na travnjak, njegujući delikatnu travu usred katarske pustinje i betona.


- Vremenski uvjeti i klima s razinom kriterija izvedbe koje smo si postavili čine izuzetno izazovnim razviti proizvod koji nam je potreban. Ali uspjeli smo, rekao je Haitham Al Shareef, sudanski građevinski inženjer koji radi na terenima u Kataru od 2007.


Priprema travnjaka za Svjetsko prvenstvo, koje se  prvi put održava na Bliskom istoku, ekološki je skupa.


- Katar godišnje doveze 140 tona sjemena trave iz Sjedinjenih Država na klimatski kontroliranim zrakoplovima, rekao je Al Shareef, a parcele se zalijevaju desaliniziranom morskom vodom, u energetski intenzivnom procesu. Za svaki travnjak potrebno je 10.000 litara desalinizirane vode dnevno zimi i 50.000 litara ljeti.

- Katar se također suprotstavio riziku od izbijanja gljivica i bolesti režimom održavanja koji uključuje kemijske koktele i podzemni sustav koji usisava višak vlage, rekao je UEFA-in savjetnik za teren Dean Gilasbey, koji je dodao kako je Katar spreman za svaku hitnu situaciju.


Na farmi sjeverno od Dohe rastu rezerve trave od 425.000 četvornih metara, što je ekvivalent oko 40 nogometnih igrališta, a ona se može pobrati, odvesti kamionom na stadion i položiti na stadion ​​za samo osam sati.


Organizatori su odbili reći koliko je program travnjaka koštao Katar, bogatog izvoznika nafte koji je tijekom posljednjeg desetljeća potrošio milijarde na infrastrukturu kako bi se pripremio za SP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!