16:39 / 01.04.2018.

Autor: I.L.K./Hina

Kasparov za diplomatski bojkot Svjetskog prvenstva u Rusiji

Gari Kasparov (Davor Puklavec/PIXSELL)

Gari Kasparov (Davor Puklavec/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Kasparav je rekao da je kao sportaš protiv bojkota samog natjecanja, ali da je u potpunosti za bojkot režima.
Bivši šahovski prvak svijeta i ruski oporbeni političar Gari Kasparov zatražio je diplomatski bojkot Svjetskog prvenstva u nogometu koje se ove godine održava u Rusiji, prenosi dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Uskratimo Putinu potvrdu i slavu do koje mu je toliko stalo i to tako da se zapadni diplomati drže podalje od Svjetskog prvenstva u nogometu, zatražio je Kasparov u intervjuu za Frankfurter Allegemeine Zeitung.

Bivši šahovski prvak svijeta, koji od 2014. posjeduje i hrvatsko državljanstvo, smatra da ovakvi međunarodni sportski događaji uz prisutnost svjetskih državnika Putinu daju legitimaciju za ekspanzionističku i agresivnu politiku.

Putin je okupirao Krim u trenutku dok je još bio ohrabren Olimpijskim igrama u Sočiju. Ako mu na Svjetskom prvenstvu uskratimo ovakav uzlet i hranjenje samopouzdanja to neće biti samo simbolični čin. Time će se Putinu dati do znanja da je svijet budan i da će se u budućnosti ruski napadi tolerirati samo na sportskom terenu, rekao je Kasparov.

Trenutno su Velika Britanija i Island, zbog napada na bivšeg agenta Sergeja Skripala u Londonu, najavile da neće slati diplomate na utakmice Svjetskog prvenstva u Rusiji, a Australija razmatra ovakav potez.

Kasparav je rekao da je kao sportaš protiv bojkota samog natjecanja, ali da je u potpunosti za bojkot režima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!