11:39 / 28.10.2021.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Južnoamerikanci će bojkotirati SP ako bude svake dvije godine

Ilustracija

Ilustracija

Foto: AGIF / Shutterstock

Nogometni savez Južne Amerike (CONMEBOL) objavio je da će njegove članice, među kojima je i peterostruki svjetski prvak Brazil, bojkotirati svjetsko prvenstvo ako FIFA odluči da se održava svake dvije godine.

- Nema razloga za takvu promjenu koju predlaže FIFA. To je poricanje gotovo stoljetne tradicije jednog od najvažnijih sportskih događaja na planetu. Sadašnji model natjecanja pokazao se kao vrlo uspješan i zato deset članica CONMEBOL-a potvrđuje da neće sudjelovati na svjetskom prvenstvu ako bude svake dvije godine, navodi se u priopćenju CONMEBOL-a.

FIFA je nedavno započela razgovore o pripremama za svjetsko prvenstvo svake dvije godine nakon 2026., umjesto četiri godine, a neki europski savezi već su najavili da će napustiti svjetsku nogometnu organizaciju ako se uvede ova promjena.

Protiv svjetskog prvenstva svake dvije godine je i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, a ni Međunarodni olimpijski odbor (MOO) nije oduševljen s tom idejom jer smatra da bi svjetsko nogometno prvenstvo ugrozilo status ostalih velikih sportskih natjecanja i zasjenilo ih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!