"Izbor Katara je bio greška, trebao je biti SAD, ali se u sve uključio Platini"

08.11.2022.

11:33

Autor: HRT

Michel Platini i Sepp Blatter

Michel Platini i Sepp Blatter

Foto: Franz Waelischmiller / SVEN SIMON/DPA/PIXSELL

Dok se reprezentacije punom parom spremaju za Svjetsko prvenstvo koje počinje za 12 dana, danas je u švicarskim medijima izašao intervju bivšeg predsjednika FIFA-e Seppa Blattera, koji je s te funkcije morao odstupiti nakon optužbi za korupciju.

Blatter je nedavno oslobođen optužbi za korupciju, a u svom prvom intervjuu otkrio je kako je Katar dobio domaćinstvo SP-a: 


- Izbor Katara je bila greška. U to vrijeme izvršni odbor se dogovorio da domaćinstvo 2018. godine dobije Rusija, a da 2022. godine SAD bude domaćin. Trebala je to biti gesta mira, dvije zemlje koje se nalaze na suprotnim stranama trebale su organizirati prvenstvo jedna za drugom, kaže Blatter. 


- Katar je premala zemlja, nogomet i Svjetsko prvenstvo su više od nje. Da budem potpuno jasan, Katar je velika greška, jako loš izbor. 


Do preokreta je došlo sedam dana uoči FIFA-inog kongresa, kada ga je nazvao Michel Platini


 - Nazvao me Platini i rekao da taj naš plan neće biti moguće izvesti. Rekao mi je da je dobio poziv od francuskog predsjednika Sarkozyja koji je upravo završio sa sastankom s prvim čovjekom Katara.


Blatter poručuje kako mu je Platini rekao da francuski predsjednik inzistira da se domaćinstvo dodjeli Kataru, a nakon toga je Platini donio četiri glasa koja su presudila da Katar dobije domaćinstvo umjesto SAD-a. Ističe da je sve bilo zbog novca te da je Katar pola godine kasnije kupio borbene avione za Francusku u vrijednosti od 15 milijardi dolara. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!