Istraga protiv Barcelone zbog isplata dopredsjedniku sudačke komisije

16.02.2023.

12:21

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ian Peter Morton / Shutterstock

Španjolsko tužiteljstvo pokrenulo je istragu vezanu uz plaćanje oko 1.4 milijuna eura od strane Barcelone tvrtki u vlasništvu dopredsjednika sudačke komisije Španjolskog nogometnog saveza (RFEF) tijekom razdoblja od 2016. do 2018. godine.

Iz Barcelone su objavili kako su upoznati s pokrenutom istragom, a kako su uplate na račun tvrtke u vlasništvu Josea Marije Enríqueza Negreire, koji je bio i dopredsjednik sudačke komisije, obavljene zbog usluga vanjskog savjetnika koji je radio tehničke izvještaje vezane uz profesionalne suce što je uobičajena praksa profesionalnih nogometnih klubova.

Bivši predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu kazao je kako je klub i ranije plaćao za slične usluge i to 575.000 eura godišnje od sezone 2009/10. sve do 2018. kada je takva praksa ukinuta zbog nedostatka sredstava.

Tehnička komisija za suce (CTA) objavila je kako Enriquez Negreira nema službenu ulogu u toj organizaciji od 2018. godine te kako niti jedan aktivni sudac ili član CTA-a ne smije pružati bilo kakve usluge koje bi ih dovele u sukob interesa.

Sam Enriquez Negreira je rekao kako su njegovi savjeti bili isključivo verbalni te su se odnosili samo na ponašanje igrača prema sucima. Porekao je kako je favorizirao Barcelonu prilikom bilo kakvih rasprava ili odluka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!