Infantino: Većina je za održavanje SP-a svake dvije godine

20.12.2021.

22:34

Autor: K.L./HRT

Gianni Infantino i katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani

Gianni Infantino i katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani

Foto: Suhaib Salem / REUTERS

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino i dalje ne odustaje od prijedloga o održavanju svjetskog prvenstva svake dvije godine, a rekao je danas kako ima većinsku podršku nakon sastanka s vodećim ljudima nacionalnih saveza.

Brojni iz svijeta nogometa protive se tom planu, predvođeni s UEFA-om koja prijeti bojkotom u slučaju implementacije te ideje.

- Ako bi imali sutra glasovanje, većina bi bila za održavanje Svjetskog prvenstva svake dvije godine. No, to trenutačno nije tema, gledamo kako možemo poboljšati naš čitav kalendar, kako poboljšati nogomet i tko će sve biti uz nas u novom sustavu nogometne budućnosti, rekao je Infantino.

On smatra da je važno na kraju donijeti dobru odluku za nogomet u globalu.

- Nastavit ćemo razgovor i analize. Nadamo se napretku, ustvrdio je predsjednik FIFA-e.

Prema izvješćima FIFA-e, ako bi se svjetsko prvenstvo igralo svake dvije godine s 48 ekipa, prihodi bi narasli sa 7 milijardi dolara na 11.4 milijardi dolara u periodu od četiri godine zahvaljujući prodanim kartama, medijskim pravima i sponzorima.

Višak od 3.4 milijardi podijelio bi se među nogometnim savezima, u iznosu od 16 milijuna dolara, a na taj način bi se smanjila razlika između bogatih i siromašnijih saveza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!