14:23 / 31.03.2022.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Infantino: FIFA nije predložila SP svake dvije godine

Gianni Infantino

Gianni Infantino

Foto: Kai Pfaffenbach / REUTERS

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino poručio je na FIFA-inom Kongresu u Dohi kako krovna nogometna organizacija nikada nije predložila organizaciju svjetskog prvenstva svake dvije godine.

Infantino je bio na udaru kritika posljednjih godinu dana, posebice u Europi, zbog prijedloga da se svjetska nogometna prvenstva organiziraju svake dvije umjesto svake četiri godine.

Međutim, predsjednik Fife u četvrtak je okupljenim čelnicima svjetskog nogometa rekao da FIFA nikada nije predložila potez koji prijeti podjelom nogometnog svijeta.

- Dopustite mi da budem jasan, FIFA nije predložila svjetsko prvenstvo svake dvije godine. Da razjasnimo proces, na posljednjem Kongresu glasovalo se i to sa 88 posto glasova za, da se prouči izvedivost tog i nekih drugih projekata. Uprava FIFA-e, pod vodstvom Arsenea Wengera, to je učinila. Proučili smo izvedivost, ali FIFA nije ništa predložila. FIFA je došla do zaključka da je to izvedivo, rekao je Infantino.

Čelni čovjek krovne svjetske nogometne organizacije istaknuo je kako sada slijedi faza konzultacija i rasprave.

- Dakle, gledajući lige, klubove i igrače... pokušat ćemo voditi raspravu kako bismo pronašli što je najprikladnije za svakoga. Jer svi moraju imati koristi. Pozitivan, negativan ili neutralan, svaka je povratna informacija ono što je važno u ovoj raspravi, dodao je Infantino.

Predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Aleksander Čeferin više je puta pozvao na paneuropski bojkot takvog događaja.

Izvješće koje su sastavili KPMG i FTI-jev Delta Partners, pokazao je plan, i rezultirajuće promjene u svjetskom klupskom prvenstvu, mogle bi koštati velike domaće nogometne lige i UEFA-u oko osam milijardi eura po sezoni u izgubljenim televizijskim pravima, komercijalnim ugovorima i zaradi na dan utakmice.

Anketa od 1000 profesionalnih nogometaša u veljači, koju je organizirao globalni sindikat igrača FIFPRO, pokazala je da tri četvrtine njih želi zadržati turnir svake četiri godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!