"I homoseksualci su dobrodošli na Svjetsko prvenstvo"

01.12.2021.

14:02

Autor: HRT/Hina

Svjetsko prvenstvo u Kataru

Svjetsko prvenstvo u Kataru

Foto: fifg / Shutterstock.com

Josh Cavallo i svi ostali homoseksualci su dobrodošli na Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru, ali bi trebali izbjegavati javno iskazivanje naklonosti, kazao je direktor Organizacijskog odbora SP 2022 Nassera al Khatera, odgovarajući australskom nogometašu i homoseksualcu koji je kazao "kako se boji ići u Katar" gdje homoseksualnost potencijalno može biti kažnjiva smrću.

Al Khater, kojeg su intervjuirali CNN i Independent, govorio je o stanju ljudskih prava, s obzirom na to da se bliži Svjetsko prvenstvo, prvo koje će organizirati jedna muslimanska zemlja.


- Homoseksualci mogu doći u Katar kao i svaki drugi navijači, ali se moraju ponašati prema našim zakonima. Znamo da je Svjetsko prvenstvo moguća pozornica za prosvjede po tim pitanjima, ali nismo zabrinuti, zaključio je Al Khater.


Prema šerijatskom pravu, homoseksualnost je također kažnjiva smrću, ali udruge za ljudska prava ističu da nema dokaza o izricanju smrtnih kazni iz tog razloga.


Posljednjih dana, britanska udruga Kick It Out optužila je BeIn Sport, katarskog TV-emitera, za raspirivanje homofobije jer je pozvala nogometaše muslimanske vjere koji igraju u Premier ligi da bojkotiraju sve inicijative vezane za homoseksualnost, koja je "nespojiva" s islamom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!