I Europska komisija se uključila u debatu oko SP-a!

24.09.2021.

10:01

Autor: A.M./Hina

Margaritis Schinas

Margaritis Schinas

Foto: Francois Walschaerts / Pool via REUTERS

Europska komisija izrazila je zabrinutost zbog plana Međunarodne nogometne federacije (FIFA) da se Svjetsko prvenstvo organizira svake dvije godine.

Dopredsjednik Europske komisije za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas podržao je predsjednika Europske nogometne federacije (UEFA) Aleksandra Čeferina u svađi s FIFA-om.


- Potpuno se slažem sa sumnjama nacionalnih europskih nogometnih saveza u mogućnost održavanja Svjetskog prvenstva svake dvije godine, rekao je Schinas, prenosi portal Politico.


- Europa je globalni epicentar nogometa i naša je dužnost održavati model koji poštuje interese navijača, dobrobit igrača i opću logiku svjetskog sportskog kalendara, a ne samo komercijalne interese, rekao je.


Oglasio se i Tomasz Frankowski, supredsjedatelj sportske skupine Parlamenta i bivši profesionalni nogometaš.


- Kao bivši nogometaš, bojim se da bi postojao ozbiljan rizik po zdravlje igrača, prisiljenih sudjelovati na ljetnim natjecanjima visokog intenziteta svake godine. Ovi planovi doveli bi do erozije sportskih mogućnosti za slabije reprezentacije zamjenom redovitih utakmica završnim turnirima, dodao je Frankowski koji je igrao za niz klubova među kojima su i Wislu, Elche, Strasbourg, Chicago Fire...


Intervencija Komisije dolazi u trenutku kada FIFA priprema studiju izvedivosti World Cupa svake dvije godine, umjesto dosadašnjeg modela, kada se najveći svjetski nogometni turnir održava svake četiri godine.


FIFA-in plan, koji je prvotno predložila Saudijska Arabija, a iza kojeg stoji francuska nogometna legenda Arsene Wenger, ima podršku nacionalnih saveza u Africi i Aziji, međutim UEFA i Južnoamerički nogometni savez se tome protive.


UEFA je u srijedu još jednom oštro kritizirala ideju o uvođenju SP-a svake dvije godine pozvavši FIFA-u da prestane provoditi plan za reformu World Cupa, te da se umjesto toga uključi u "istinske konzultacije" o reformi međunarodnog kalendara utakmica.


- UEFA je razočarana usvojenom metodologijom, koja je do sada dovela do radikalnih promjena koje su promovirane prije nego što su dionici imali priliku sudjelovati na bilo kojem konzultacijskom sastanku, objavila je UEFA.

Iz krovne nogometne organizacije "Starog kontinenta" su poručili kako postoje brojne zabrinutosti oko novog FIFA-inog plana, uključujući "umanjivanje" vrijednosti Svjetskog prvenstva, rizik od povećanog opterećenja igrača, kao i negativnog utjecaja na druge turnire, poput ženskih i juniorskih natjecanja.


Dvogodišnjem ciklusu Svjetskih prvenstava također se protivi i Južnoamerički nogometni savez, a UEFA-in predsjednik Čeferin čak je spomenuo mogućnost bojkota ako bi FIFA odlučila samovoljno uvesti SP svake dvije godine.


- Koliko ja znam, Južnoamerikanci su na istoj strani. Dakle, sretno s takvim Svjetskim prvenstvom. Mislim da se to nikada neće dogoditi jer je toliko suprotno osnovnim načelima nogometa, poručio je Čeferin.


Otac planova za reformu SP-a, Wenger također se oglasio nazvavši negativne reakcije na kontroverzni prijedlog "pretjerano emocionalnima".


- Dajem prijedlog samo zato što mislim da je to dobro za igru, rekao je Wenger u sportskom podcastu britanskog BBC -a. Wenger pripisuje protivljenje prijedlogu nepoznavanjem koncepta.


- To je emocionalni odgovor, jer smo svi zajedno odrasli u ovom četverogodišnjem ciklusu. Ovaj koncept ima smisla, naravno, samo ako vidite cijeli prijedlog i ako ga također pogledate s obzirom na promjenu kvalifikacija, naglasio je Wenger.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!