13:17 / 19.04.2021.

Autor: M.M./Sportski mikrofon/HR/HRT

Globan: Osnivanje Superlige tektonski poremećaj bez presedana

Tomislav Globan, profesor ekonomike sporta na Ekonomskom fakultetu

Tomislav Globan, profesor ekonomike sporta na Ekonomskom fakultetu

Foto: Sandra Simunovic / Pixsell

Ne bude li UEFA mogla klubovima ponuditi barem približna financijska sredstva, teško će zaustaviti Superligu, smatra Tomislav Globan, profesor ekonomike sporta na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, koji je u Sportskom mikrofonu Hrvatskoga radija komentirao projekt izdvojenog natjecanja najjačih europskih nogometnih klubova.

- Priča o Superligi postoji već 20-ak godina i dugo su se vremena najbogatiji klubovi Europe koristili prijetnjom da će formirati Superligu kao adut u pregovorima s Uefom da im reformira natjecanja da igraju više natjecanja međusobno i da veći dio financijskog kolača prepusti njima, rekao je Globan, dodajući da je ovo iznimno ozbiljna priča u kojoj već postoje konkretni podaci o sustavu natjecanja i financijskoj priči, kreirana je i internetska stranica, a izašlo je i službeno priopćenje. 

- Može se dogoditi da se pronađe zajednički jezik i da Uefa popusti u pregovorima i omogući znatno veći dio financijskog kolača klubovima, ali po onome što je trenutno dostupno, čini se da Uefa više ništa ne može promijeniti i da će klubovi pristupiti tom natjecanju, istaknuo je.

Uefa je zaprijetila da će klubovi koji su izašli sa Superligom biti izbačeni ne samo s europskih natjecanja, već i domaćih natjecanja.

- To je ključno jer Superliga po trenutno dostupnim informacijama nije zamišljena da mijenja nacionalne lige, već Ligu prvaka. Klubovi računaju na nastup u domaćim ligama i na sudu su već pokrenuli postupak koji bi blokirao poteze nacionalnih liga, Uefe i Fife, ističe profesor ekonomike sporta, dodajući da je i pitanje što će napraviti domaće lige.

- Bio sam skeptičan da će se kreirati Superliga i ovaj potez je šokirao nogometni svijet. To je tektonski poremećaj bez presedana u nogometnom svijetu. Novac je taj koji diktira priču i ako Uefa ne može ponuditi barem približno koliko nudi Superliga, teško će se boriti. Mogu prijetiti, ali će se vrlo brzo i nacionalne lige suočiti s situacijom - koja je vrijednost Premiershipa bez šest najvećih klubova ili koja je vrijednost La Lige bez Barcelone, Reala i Atletica, rekao je Globan dodajući da ga ne bi čudilo da lige popuste i zadrže najveće klubove i da Uefa bude jedina koja će snositi najveće negativne posljedice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!