10:12 / 05.10.2021.

Autor: A.M./Hina

FIFPRO zahtijeva četiri tjedna pauze između sezona

Ilustracija

Ilustracija

Foto: ESB Professional / Shutterstock.com

Međunarodna organizacija koja zastupa profesionalne nogometaše (FIFPRO) upozorila je da mali razmak između utakmica, učestalost putovanja i smanjeno razdoblje između dviju sezona ozbiljno utječe na zdravlje igrača i njihove karijere.

U izvještaju u kojem je bilo uključeno 265 igrača iz 44 lige, a u razdoblju od lipnja 2018. do kolovoza 2021., pokazuje da je se broj takozvanih "utakmica za utakmicom" povećao, a time se povećao i rizik od ozljeda. FIFPRO definira pojam utakmica za utakmicom "igranje od minimum 45 minuta s manje od pet dana za oporavak između njih".


 Kad su u pitanju stalni reprezentativci svojih zemalja situacija je još gora i pokazuje da 70 do 80 posto tih igrača igraju u ritmu od dvije utakmice tjedno.


 FIFPRO predlaže nogometnim savezima da se uvede pauza od četiri tjedna između sezona i dvotjedna pauza na polovici sezone. Također, predlaže da se uvede obavezna pauza za igrače nakon određenog broja uzastopnih utakmica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!