FIFPRO upozorava na povećano kršenje ugovora

06.07.2022.

09:01

Autor: HRT/Hina

Nogomet

Nogomet

Foto: Ilustracija / PIXABAY

Globalni sindikat nogometnih igrača FIFPRO upozorio je nogometaše na rizike potpisivanja ugovora za klubove u Kini, Turskoj, Grčkoj i nekoliko drugih zemalja zbog "sustavnog i raširenog kršenja ugovora".

Kineski nogometni savez rekao je u travnju da će klubovi koji ne podmire sve zaostale plaće do 31. prosinca biti izbačeni iz lige, a Chongqing Liangjiang Athletic posljednja je momčad koja je propala zbog rastućih dugova.


Igrači Chongqinga podijelili su otvoreno pismo na društvenim mrežama u svibnju rekavši da nisu plaćeni.


FIFPRO je rekao da je neisplata plaća također stalni problem za igrače u Alžiru, Saudijskoj Arabiji, Rumunjskoj i Turskoj, dok drugoligaški klubovi u Grčkoj često prestaju s radom bez plaćanja dugova. U istraživanju koje je u prosincu objavio grčki sindikat igrača (PSAP) pokazala su da klubovi u toj zemlji duguju više od 25 milijuna eura neisplaćenih plaća.

- U zadnje dvije godine, Grčka je bila zemlja s najvećim brojem igrača koji traže dio svojih neisplaćenih plaća iz FIFA-inog fonda za zaštitu igrača. Povećan broj klubova u Rumunjskoj koji ulaze u stečajne postupke i dalje ima ozbiljne posljedice za igrače, gurajući ih u beskrajne stečajne postupke s malim ili nikakvim izgledima za dobivanje bilo kakve naknade.


FIFPRO je također rekao da je zabrinut zbog sve većeg broja stranih igrača blokiranih u Libiji jer klubovi koji ih zapošljavaju "odbijaju dati relevantnu dokumentaciju za odlazak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!