17:41 / 09.07.2020.

Autor: A.M./Hina

FIFA želi ujednačenu primjenu VAR-a u svim natjecanjima

Predsjednik FIFA-ina sudačkog tijela Pierluigi Collina (Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Predsjednik FIFA-ina sudačkog tijela Pierluigi Collina (Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) inzistirat će da se Video Assistant Referee tehnologija (VAR) primjenjuje na isti način u svim natjecanjima
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) inzistirat će da se Video Assistant Referee tehnologija (VAR) primjenjuje na isti način u svim natjecanjima, jer krovna nogometna federacija preuzima direktnu odgovornost za sustav.
Pitanjima VAR-a do sada se prvenstveno bavio Odbor za donošenje nogometnih pravila (IFAB), međutim FIFA je od 1. srpnja preuzela ulogu podrške organizatorima natjecanja na kojima se provodi VAR.
Bivši talijanski sudac, a sada predsjednik FIFA-inog sudačkog tijela Pierluigi Collina, rekao je Reutersu da je taj korak "prirodna tranzicija".
- IFAB kao organizacija ima obvezu upravljati nogometnim zakonima, uključujući VAR i protokol i propise. Međutim, jednom kada su zakoni igre postavljeni, posao IFAB-a je gotov, rekao je.
- FIFA se tada bavi edukacijom sudaca širom svijeta koja podržava sve udruge članice, dodao je.
Bilo je različitih varijacija u uporabi VAR-a na različitim natjecanjima i državnim ligama, ali Collina je naglasio kako bi trebao ujednačen pristup.
- Druga odgovornost FIFA-e je da se zakoni igre primjenjuju u cijelom svijetu na isti način. Ne mogu postojati različite primjene zakona igre na različitim kontinentima ili u različitim zemljama. Naša je odgovornost osigurati igranje nogometa na isti način u cijelom svijetu, kaže Collina.
Naglasio je kako mogu postojati neke male razlike, ali općenita primjena trebala bi biti ista. - Možete li zamisliti da u međunarodnoj konkurenciji igraju ekipe koje su navikle na različita tumačenja zakona igre u svojim domaćim natjecanjima? Odgovornost FIFA-e i IFAB-a je da se nogomet igra na isti način širom svijeta, za dobrobit onih koji je igraju, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!