22:00 / 27.02.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

FIFA zabranila utakmice u Rusiji, "Zbornaja" bez zastave i himne

FIFA

FIFA

Foto: Taljat David / Shutterstock

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) donijela je odluku da zbog ruskog vojnog napada na Ukrajinu, na tlu Rusije neće biti međunarodnih nogometnih utakmica, a "Zbornaja" će svoje utakmice igrati na neutralnom terenu bez gledatelja.

FIFA je u svom priopćenju i zaprijetila Rusiji isključenjem ako se situacija brzo ne popravi.

Također, ruska nogometna vrsta neće smjeti koristiti ni rusku himnu ni rusku zastavu. Odluka je donesena jednoglasno, poručili su iz Zuricha.

- FIFA će nastaviti svoj dijalog s MOO-om, UEFA-om i drugim sportskim organizacijama kako bi odredila sve dodatne mjere ili sankcije, uključujući potencijalno isključenje iz natjecanja, koje će se primijeniti u bliskoj budućnosti ako se situacija ne bude brzo popravljala, poručili su iz krovne nogometne organizacije.

Posljednjih dana brojni savez, nogometni stručnjaci i igrači vrše pritisak na FIFA-u da Rusiji zabrani sudjelovanje na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Poljska, Švedska i Češka već su najavile da sljedećeg mjeseca neće igrati dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo s Rusima, a predsjednik Francuskog nogometnog sveza (FFF) Noel Le Graet poručio je kako bi Rusiju trebalo isključiti sa World Cupa.

- Što se tiče nadolazećih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022., FIFA je zabilježila stavove koje su putem društvenih mreža iznijeli Poljski nogometni savez, Nogometni savez Češke Republike i Švedski nogometni savez te se već uključila u dijalog s ovim savezima. FIFA će ostati u bliskom kontaktu kako bi zajedno nastojala pronaći odgovarajuća i prihvatljiva rješenja, zaključili su iz Zuricha.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!