14:57 / 18.04.2018.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina/AFP

FIFA ukida Kup konfederacija, "redizajnira" klupski SP

Screenshot: Twitter

Screenshot: Twitter

Foto: - / -

FIFA je predstavila novi format Svjetskog klupskog prvenstva koji bi od 2021. trebao zamijeniti Kup konfederacija.
Međunarodni nogometni savez (FIFA) predstavio je novi format Svjetskog klupskog prvenstva koji bi od 2021. godine trebao zamijeniti Kup konfederacija.

Svjetska klupska prvenstva su se od 2000. održavala u prosincu svake godine, a na njima su sudjelovali kontinentalni prvaci i predstavnik zemlje domaćina. No, neatraktivan termin za posljedicu je imao i slabe financijske prihode pa su u FIFA-i odlučili promijeniti format.

Tako bi se od 2021. klupski SP održavao svake četiri godine, trajao bi 18 dana, a na njima bi sudjelovale 24 momčadi. "Redizajnirani" klupski SP održavao bi se tijekom lipnja u godinama koje prethode svjetskim prvenstvima kako se njegov termin ne bi preklapao s nacionalnim prvenstvima, poglavito onima u Europi.

Uvođenje novog, proširenog klupskog SP-a ujedno bi značilo i ukidanje Kupa konfederacija koji je svoje posljednje izdanje doživio lani u Rusiji.

Iz FIFA-e su također najavili i uvođenje svoje Lige nacija po uzoru na natjecanja koja su već pokrenuli UEFA i CONCACAF. Kao i u UEFA-inoj Ligi nacija, koja će krenuti ove jeseni, reprezentacije iz svakog kontinentalnog saveza bit će podijeljene u jakosne razrede od po četiri reprezentacije koje će igrati međusobno dvokružnim sustavom (garantiranih šest utakmica) nakon kojih će najslabije momčadi padati u niži, a najbolje se uspinjati u viši rang natjecanja.

Najbolje momčadi sa svakog kontinenta sudjelovat će na završnom turniru na kojemu će se boriti za naslov ukupnog pobjednika. Utakmice FIFA-ine Lige nacija igrale bi se u rujnu, listopadu i prosincu.

Kako bi financirala novu verziju Svjetskog klupskog prvenstva i Lige nacija, FIFA se oslanja na privatne sponzore koji bi u razdoblju od 2021. do 2033. trebali uložiti oko 25 milijardi dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!