11:02 / 25.09.2020.

Autor: I.Ž.K./Hina

FIFA suspendirala nacionalni savez zbog teškog kršenja statuta

Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Foto: - / REUTERS

Međunarodna nogometna federacija suspendirala je Nogometni savez Trinidada i Tobaga zbog teškog kršenja statuta FIFA-e.
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) u četvrtak je suspendirala Nogometni savez Trinidada i Tobaga zbog teškog kršenja statuta FIFA-e, objavljeno je na internetskom portalu krovne svjetske nogometne organizacije.

Do suspenzije je došlo nakon što je bivše vodstvo NS-a Trinidada i Tobaga na lokalnom sudu pokrenulo postupak protiv Međunarodne nogometne federacije kako bi pobilo odluku Vijeća FIFA-e o osnivanju normalizacijskog odbora koji je privremeno trebao zamijeniti korumpirano vodstvo saveza ove karipske države.

Pokretanjem sudskog postupka pred građanskim sudom izravno je prekršen članak 59. Statuta FIFA-e, koji izričito zabranjuje takvu radnju.  

- Odluka bivšeg vodstva o pokretanju sudskog postupka pred lokalnim sudom, da bi osporilo imenovanje normalizacijskog odbora, ne samo da ugrožava budućnost nogometa na Trinidadu i Tobagu već dovodi u opasnost globalnu nogometnu strukturu, koja se isključivo oslanja na Sud za sportsku arbitražu (CAS) u rješavanju sporova ovakve prirode, stoji u FIFA-inom priopćenju.

FIFA je uključenim strankama dala rok za povlačenje tužbe do 16. rujna, koji je naknadno produžen za tjedan dana. No, kako ni taj rok nije ispoštovan, Vijeće FIFA-e je odlučilo suspendirati NS Trinidada i Tobaga koji je time izgubio pravo nastupa u natjecanjima pod ingerencijom FIFA-e.

- Suspenzija će biti ukinuta kad NS Trinidada i Tobaga bude u potpunosti ispunjavao obveze kao član FIFA-e, uključujući priznavanje legitimnosti normalizacijskog odbora te usklađivanje svog statuta sa statutom FIFA-e, zaključuje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!