FIFA službeno potvrdila promjene za SP i objasnila spornu odluku

14.03.2023.

17:50

Autor: K.L./Hina

Lionel Messi

Lionel Messi

Foto: Carl Recine/File Photo / REUTERS

Na idućem Svjetskom nogometnom prvenstvu 2026. godine u Meksiku, SAD i Kanadi nastupit će 48 reprezentacija koje će biti podijeljene u 12 skupina po četiri ekipe, objavila je Međunarodna nogometna federacija (FIFA).

Vijeće krovne nogometne organizacije sastalo se uoči 73. Kongresa FIFA-e u Kigaliju u Ruandi i donijelo je nekoliko važnih odluka. Svakako najvažnija odluka se odnosi na format natjecanja na idućem Svjetskom prvenstvu 2026.


Već se znalo kako će u Meksiku, SAD i Kanadi sudjelovati 48 reprezentacija, čak 16 više nego na posljednjem SP-u u Kataru. Međutim, vagalo se između dva modela natjecanja, a na koncu je odlučeno kako će reprezentacije biti podijeljene u 12 skupina po četiri, a ne u 16 skupina po tri ekipe. Dalje će proći po dvije najbolje ekipe iz svake skupine, te osam najboljih trećeplasiranih momčadi.


- Nakon temeljitog pregleda koji je uzeo u obzir sportski integritet, dobrobit igrača, putovanje momčadi, komercijalnu i sportsku privlačnost, kao i iskustvo tima i navijača, Vijeće FIFA-e jednoglasno je odobrilo predloženu izmjenu formata natjecanja FIFA Svjetskog prvenstva 2026. iz 16 skupina od po tri reprezentacije u 12 skupina od po četiri ekipe. Prve dvije i osam najboljih trećeplasiranih timova prolaze u drugi krug od 32 ekipe. Revidirani format umanjuje rizik od tajnih dogovora i osigurava da sve momčadi igraju najmanje tri utakmice, te osigurava uravnoteženo vrijeme odmora, poručili su iz FIFA-e.

SP 2026. po prvi put će se održati u tri zemlje, a igrat će se u čak 16 gradova. Na programu će biti 104 utakmice, a SP će trajati 39 dana.


Na SP-u će nastupiti 16 europskih reprezentacija, devet iz Afrike, osam iz Azije, šest iz Južne Amerike, šest iz CONCACAF-a, te jedna iz Oceanije. Preostale dvije karte dijelit će se kroz dodatne kvalifikacije.


Vijeće FIFA-e također je jednoglasno odobrilo uspostavu posebne radne skupine za dobrobit igrača kako bi se osigurala neometana provedba načela dobrobiti igrača kao što su obvezni odmori.


- FIFA je promovirala istinski globalni pristup raspravama o Međunarodnom kalendaru utakmica, koji je uzeo u obzir perspektive svih ključnih dionika. Naš temeljni cilj je razjasniti ovu temu i imati smislene nogometne utakmice dok istovremeno štitimo dobrobit igrača i prepoznajemo da mnoge regije trebaju konkurentniji nogomet, rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!