13:29 / 20.04.2021.

Autor: I.L./Hina

"Otpadnici ne mogu očekivati da je moguće sjediti za dva stola"

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino

Foto: Yves Herman / REUTERS

Predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) Gianni Infantino govoreći na kongresu Europskog nogometnog saveza (UEFA) u Montreauxu izrazio je svoje protivljenje projektu Superlige.

Infantino je projekt zatvorene lige okarakterizirao kao otpadništvo.

- Osnivanje Superlige je pokušaj odmaka od postojećih institucija, liga, saveza, UEFA-e i FIFA-e. To je jednostavno izvansustavno natjecanje, jasan je bio Infantino koji se sudionicima kongresa predstavio kao podržavatelj europskog modela sporta koji se temelji na otvorenosti i uključivosti.

- Veliki dio svog života sam posvetio obrani tog modela. Osnivatelji novoga projekta bi morali dobro razmisliti, jer bi zbog kratkoročnog dobitka mogli dugoročno mnogo izgubiti. Otpadnici ne mogu očekivati da je moguće sjediti za dva stola i stoga svi upleteni moraju očekivati posljedice. Ako netko želi da sve bude po njegovu, onda mora preuzeti odgovornost za takvu odluku. Ili si u potpunosti za to ili nisi, ne možeš biti nešto između, dodao je Infantino.

Predsjednik FIFA-e potom je izrazio potporu UEFA-i, svim njezinim članicama, ligama, igračima i navijačima koji su negativno reagirali na najavu osnivanja Superlige.

- Slušamo o 'ratu' i 'kriminalu'. To su teške riječi, tim više što govorimo o nogometu koji nam je svima tako drag. FIFA je izgrađena na vrednotama koje predstavlja naš sport, naš unutarnji ustroj je piramida koji počinje od saveza pa prema klubovima, igračima i navijačima. Vjerujem kako će se stvari vrlo brzo vratiti u normalu.

Infantino je potom kazao kako je imao pripremljen potpuno drugačiji govor za ovu prigodu.

- Namjeravao sam govoriti o pomoći za vrijeme pandemije, o povratku na travnjake, idejama za novi sustav... ali sve se to promijenilo u posljednjih 48 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!