17:46 / 12.04.2020.

Autor: I.L./Hina

FIFA razmišlja o uvođenju trećeg prijelaznog roka

Ilustracija (REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo)

Ilustracija (REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo)

Foto: - / REUTERS

Sadašnji prijelazni rokovi mogu trajati najviše 12 tjedana između sezona i četiri tjedna usred sezone.
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) razmišlja o uvođenju trećeg prijelaznog roka uslijed pandemije koronavirusa koji je prekinuo praktički sva nogometna natjecanja.

Direktor nogometnih regulativa u FIFA-i James Kitching je ovu mogućnost spomenuo u razgovoru za njemačku televiziju ARD.

- Treći prijelazni rok mogao bi nastupiti ako sadašnji sustav od dva prijelazna roka od ukupno 16 tjedana ne bude produljen, rekao je Kitching.

Sadašnji prijelazni rokovi mogu trajati najviše 12 tjedana između sezona i četiri tjedna usred sezone.

- Prijelazni rokovi će biti fleksibilni i omogućit će pomicanje trenutnog, tako da će transferi biti mogući između kraja stare sezone i početka nove sezone, rekao je Kitching.

Zbog neviđenih promjena koje je epidemija bolesti COVID-19 uzrokovala na svim razinama nogometa, FIFA je prije nekoliko dana objavila niz uputa i preporuka na području praktičnih problema koji su se pojavili kao posljedica pandemije, posebice po pitanju ugovora igrača te sustava prelazaka igrača.

FIFA je preporučila da "igrački ugovori budu produženi do stvarnog kraja natjecateljske godine, što bi se trebalo poklapati s izvornim namjerama ugovornih stranaka kada je ugovor sklopljen te što bi trebalo očuvati sportski integritet i stabilnost".

Kada su u pitanju prijelazni rokovi, nove okolnosti iziskuju promjene u uobičajenim pravilima. Stoga će FIFA biti prilagodljiva te će dopustiti da se prijelazni rokovi na koje utječe epidemija pomaknu kako bi trajali između kraja tekuće i početka iduće natjecateljske godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!