20:18 / 25.06.2020.

Autor: K.L./Hina

FIFA pomaže savezima sa 1.5 milijardi dolara

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) osigurala je 1.5 milijardi dolara pomoći, donacija i zajmova svakoj od 211 članica, kao i ostatku nogometne zajednice pogođene pendemijom koronavirusa.
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) osigurala je 1.5 milijardi dolara pomoći, donacija i zajmova svakoj od 211 članica, kao i ostatku nogometne zajednice pogođene pendemijom koronavirusa.

- Fifa je jednoglasno odobrila plan pomoći u iznosu od 1.5 milijardi dolara," kazao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino nakon virtualnog sastanka Vijeća krovne nogometne organizacije.
- Međutim, FIFA će izvršiti strogu kontrolu upotrebe sredstava, dodao je.
Svaka od 211 članica, među kojima je i Hrvatski nogometni savez (HNS) može dobiti milijun dolara donacija, te dodatnih 500.000 dolara isključivo za pomoć ženskom nogometu.
Ostala pomoć bit će dostupna u obliku beskamatnih zajmova koji mogu doseći i do 35% prihoda svake federacije. Minimalni iznos svakog zajma bit će 500.000 dolara, a maksimalni pet milijuna USD. Pored toga i svaka će konfederacija moći dobiti zajam od četiri milijuna dolara.
- Provest ćemo strogu kontrolu nad korištenjem sredstava, uz revizije i postojat će vrlo jasni uvjeti za povrat sredstava, naglasio je Infantino.
Kako bi financirala ovu pomoć, FIFA će privući svoje rezerve, i to 328 milijuna dolara za izravne subvencije i 556 milijuna dolara za financiranje kredita, rekao je Infantino.
"Klubovi i savezi su u stvarnoj opasnosti. U nekim dijelovima svijeta nogomet se još nije nastavio. Moramo im pomoći", dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!