Evo tko je zasad osigurao vizu za Katar

16.11.2021.

08:55

Autor: HRT/Hina

Slavlje Švicaraca nakon plasmana na SP

Slavlje Švicaraca nakon plasmana na SP

Foto: Arnd Wiegmann / REUTERS

Engleska i Švicarska još su dvije reprezentacije koje su osigurale plasman na SP 2022. godine, pa je za sada popunjeno 11 od 32 mjesta.

Plasman na SP do sada je osiguralo devet europskih reprezentacije (Njemačka, Danska, Francuska, Hrvatska, Belgija, Španjolska, Srbija, Engleska, Švicarska), od južnoamerički jedino Brazil i naravno, domaćin Katar.


Na Svjetskom prvenstvu će nastupiti 32 reprezentacije.


Europu će predstavljati ukupno 13 reprezentacija. Bit će to 10 pobjednika skupina, te tri reprezentacije koje će vizu za Katar loviti u dodatnim kvalifikacijama.

Zasad su dodatne kvalifikacije osigurali Portugal te europski prvak Italija, zatim Švedska, Poljska, Rusija, Škotska, Sj. Makedonija, Češka, Wales, pa Austrija, a još ih može izboriti Finska ili Ukrajina, odnosno Nizozemska/Norveška/Turska.

Afriku će na SP-u predstavljati pet reprezentacija, iz Azije će doći četiri ili pet (plus domaćin), a iz Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba tri ili četiri. Iz Južne Amerike će biti četiri ili pet ekipa, a iz Oceanije jedna ili niti jedna.


U interkontinentalnim kvalifikacijama sudjelovat će četiri ekipe koje će se boriti za dva mjesta.


U njima će sudjelovati po jedna reprezentacija iz Azije, CONCACAF-a, Oceanije i Južne Amerike. Igrat će se dva para, s po dvije utakmice. Kod kuće i u gostima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!