Englezi s najviše gledatelja na stadionima

14.09.2023.

16:36

Autor: I.L./HRT/Hina

Arsenal - Manchester United

Arsenal - Manchester United

Foto: David Klein / REUTERS

UEFA je objavila izvješće u kojem se dotakla posjećenosti utakmica europskog nogometa, a na prvom je mjestu Engleska u kojoj je utakmice engleskih profesionalnih i amaterskih klubova za muškarce i žene u sezoni 2022./23. gledalo 44.5 milijuna ljubitelja nogometa.

Istraživanja su pokazala ukupno 209 milijuna posjetitelja nogometnih stadiona, a 109 milijuna gledatelja u najboljim nacionalnim ligama uvelike je pridonijelo ovim visokim brojkama. To je povećanje od četiri posto u odnosu na prethodni rekord iz sezone 2018./19., a tada je broj gledatelja drastično pao zbog mjera poduzetih tijekom pandemije korone.


Nogometna Njemačka je broj dva u Europi po broju gledatelja na stadionima. U Njemačkoj je ukupno 28.9 milijuna navijača posjetilo utakmice njemačkih profesionalnih i amaterskih klubova za muškarce i žene u sezoni 2022./23.


Na trećem mjestu je Španjolska (22.2 milijuna), a slijedi Italija (21.4 milijuna).


Rekordna potrošnja na transfere


UEFA je objavila i podatke o rekordnoj potrošnji na transfere. Prošlog su ljeta europski klubovi na nove igrače potrošili više novca nego ikada prije, točnije 7.2 milijarde eura. Prethodni rekord iz ljeta 2019. bio je tri posto manji.


Mladi igrači još su popularniji nego prije, više od polovice transfera ovog ljeta uloženo je u igrače mlađe od 23 godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!