08:37 / 03.09.2021.

Autor: K.L./HRT

Englezi optužili Mađare za rasizam: Veoma smo razočarani

Mađarska - Engleska

Mađarska - Engleska

Foto: Carl Recine / REUTERS

Engleski igrači bili su meta rasističkog vrijeđanja od dijela mađarskih navijača na kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo u Budimpešti, objavili su britanski mediji.

Reporteri s terena ITV-a i Sky Sportsa izvijestili su o rasističkom vrijeđanju usmjerenom prema Raheemu Sterlingu i zamjeni Judeu Bellinghamu.

Engleski su nogometaši kleknuli prije utakmice u svrhu podrške "Black Lives Matter", a tada su primili gromoglasne zvižduke na Puškaš Areni.

Kada je Sterling slavio prvi gol i slavio ispred protivničkih navijača, brojne plastične čaše uletjele su na terene.

Engleski izbornik Gareth Southgate rekao je nakon utakmice da nije čuo rasističke povike, ali ponovio je stav momčadi o tome.

- Ako je to istina, to je neprihvatljivo. Nismo bili svjesni toga i ne znam da li su igrači bili na terenu, ali svi znaju što mislimo o tome. Govorimo već dvije ili tri godine, rekao je Southgate te dodao:

- Nadam se da možemo pomoći zaustaviti rasizam, ne samo u nogometu, nego generalno, rekao je Southgate.

Mađarska je već ranije bila kažnjena od strane Uefe zbog homofobije i rasizma na utakmicama Eura 2020. Sljedeće dvije utakmice pod okriljem Uefe moraju igrati pred praznim tribinama. Ove kvalifikacije igraju se pod ingerencijom Fife.

- Veoma smo razočarani zbog izvješća o rasizmu prema našim igračima. Tražit ćemo istragu, objavio je glasnogovornik Engleskog nogometnog saveza na Twitteru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!