23:06 / 29.04.2020.

Autor: I.L./Hina

Engleze brine moguće okupljanje navijača izvan stadiona

Ilustracija (Igor Kralj/PIXSELL)

Ilustracija (Igor Kralj/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Povratak nogometa u Engleskoj mogao bi predstavljati "veliki izazov" za hitne službe.
Engleska nogometna Premier liga mogla bi biti nastavljena u lipnju, ali postoji bojazan među vodećim ljudima britanskih hitnih službi da će odigravanje nogometnih utakmica predstavljati "velik izazov".   

Posljednje utakmice engleskog prvenstva odigrane su 13. ožujka, a onda je pandemija bolesti COVID-19 paralizirala Veliku Britaniju. Čelnici Premier lige će u petak održati sastanak na kojem će se raspravljati o projektu "Restart", kojim je planiran nastavak ligaških natjecanja u lipnju.

Svi klubovi su već dobili obavijest da će samo "stadioni s odobrenjem" biti korišteni za odigravanje utakmica bez nazočnosti gledatelja na tribinama. No, i u takvim okolnostima, tvrdi policijski službenik Mark Roberts, mogući su problemi.

- Svi trebamo sagledati što je to potrebno kako bi utakmice mogle biti odigrane. Treba vidjeti što to trebamo učiniti da ih uspijemo izvesti, potencijalno na svim stadionima, ali isto tako i na neutralnim, kontroliranim igralištima, ako od toga može biti koristi, pogotovo s medicinske strane, izjavio je Roberts te naglasio da jedan od potencijalnih problema može biti okupljanje navijača izvan stadiona, pri čemu je vrlo izgledno da se neće pridržavati pravila o socijalnom distanciranju.

- Lako je moguće da ako se ljudi počnu okupljati i time ugroze opće zdravlje, to može značiti da se utakmice ne mogu održavati, zaključio je Roberts.

U Manchester Unitedu su se već počeli pripremati za nastavak natjecanja, ali i za razdoblje kad će se gledatelji moći vratiti na stadione. Naime, klupskom vodstvu je dopušteno da krene s radovima na jednoj od tribina Old Trafforda, na kojoj bi se implementirala sigurna stajaća mjesta. Radi se o tribini u sjeveroistočnom kvadrantu stadiona, na kojoj će biti izgrađeno 1.500 mjesta s pregradama.

Ako taj dio stadiona prođe na testu, vodstvo Manchester Uniteda planira prilagodbu proširiti i na ostale prostore Old Trafforda već za početak nove sezone 2020./21.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!