23:07 / 29.05.2019.

Autor: HRT

EL: Sarri osvojio prvi trofej, Emery i Trapattoni na vrhu

Maurizio Sarri (REUTERS/Amr Abdallah Dalsh)

Maurizio Sarri (REUTERS/Amr Abdallah Dalsh)

Foto: - / REUTERS

Talijanski nogometni stručnjak Maurizio Sarri postao je 39. trener koji je osvojio Kup UEFA ili Europsku ligu.
Talijanski nogometni stručnjak Maurizio Sarri postao je 39. trener koji je osvojio Kup UEFA ili Europsku ligu, a rekorderi su Španjolac Unai Emery i Talijan Giovanni Trapattoni sa po tri naslova.

Sarri je postao deseti Talijan koji je slavio u ovom natjecanju, prvi nakon Alberta Malesanija koji je 1999. predvodio Parmu.
Menadžer Arsenala Unai Emery je imao priliku postati novi rekorder sa četiri osvojena naslova, no i dalje dijeli prvo mjesto s Trapattonijem sa po tri naslova.

Emery je sva tri osvojio na klupi Seville (2014, 2015, 2016), dok je Trapattoni dva puta slavio s Juventusom (1977, 1993), a jednom na klupi Intera (1991).

Po dva naslova pobjednika imaju petorica trenera Španjolci Luis Molowny (Real Madrid), Juande Ramos (Sevilla) i Rafael Benitez (Valencia, Chelsea), Portugalac Jose Mourinho (Porto, Manchester United) i Argentinac Diego Simeone (Atletico Madrid).

Engleski menadžer Bill Nicholson imao je čast prvi osvojiti Kup UEFA na klupi Tottenhama 1972. godine, dok se Španjolac Quique Sanchez Flores na klupi Atletico Madrida upisao u povijest kao prvi pobjednik Europske lige.

Jedina dva trenera koja su osvojila i Kup UEFA i Europsku ligu bili su Rafa Benitez i Jose Mourinho. Benitez je Kup UEFA je osvojio 2004. s Valencijom, a Europsku ligu 2013. na klupi Chelsea, dok je Mourinho u Kup UEFA pobijedio 2003. s Portom, a Europsku ligu 2017. na klupi Manchester Uniteda.

Talijani su Sarrijevim slavljem dostigli Španjolce i sada imaju po 10 naslova, a zatim slijede Nizozemci (6), Nijemci (5), Englezi (4)...

TRENERI S NAJVIŠE NASLOVA KUPA UEFA/EUROPSKE LIGE
3 - Giovanni Trapattoni (Ita)
3 - Unai Emery (Špa)
2 - Luis Molowny (Špa)
2 - Juande Ramos (Špa)
2 - Rafael Benítez (Špa)
2 - Jose Mourinho (Por)
2 - Diego Simeone (Arg)...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!