10:25 / 26.11.2020.

Autor: K.L./Hina

Egipat trese "nogometna groznica"

Foto: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany/File Photo

Foto: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany/File Photo

Foto: - / REUTERS

Zanimljivo je da najveća egipatska zvijezda Mohamed Salah iz Liverpoola nikada nije igrao za Al Ahly ili Zamalek.
Egipat i Kairo u željnom su iščekivanju petka i finalne utakmice nogometne Afričke Lige prvaka u kojoj se po prvi puta sastaju dva kluba iz iste zemlje, ali i iz istog grada - veliki suparnici Al-Ahly i Zamalek.

Okršaji ova dva kairska kluba već dugo dominiraju egipatskim i afričkim nogometom, a broj navijača obaju klubova i njihova privrženost često ih dovode u vezu s politikom, pa je u Egiptu uzrečica da su Al Ahly i Zamalek "dvije najveće stranke u Egiptu".
Povijesno rivalstvo između Al-Ahlyja i Zamaleka gotovo uvijek završava i s navijačkim okršajima na ulicama, pa je mobilizirana gotovo cijela egipatska policija. Na stadionu u Kairu će biti ograničen broj gledatelja zbog epidemioloških mjera, ali se policija boji navijačkih okršaja u samom gradu.
Al-Ahly je  osam puta osvajao naslov afričke Lige prvaka, a egipatski prvak je bio 42 puta, dok Zamalek ima pet afričkih naslova i 12 egipatskih. 
Zanimljivo je da najveća egipatska zvijezda Mohamed Salah iz Liverpoola nikada nije igrao za Al Ahly ili Zamalek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!