09:07 / 18.09.2021.

Autor: A.M./HRT

Dvostruki prvak Engleske ide u stečaj, ostat će bez 21 boda

Logo Derby Countyja

Logo Derby Countyja

Foto: ninopavisic / Shutterstock.com

Derby County mogao bi ostati bez čak 21 boda nakon što je najavio da je podnio zahtjev za stečajnim postupkom.

Član engleske druge lige (Championship) Derby objavio je da "nisu imali izbora i morali su donijeti teške odluke", a EFL je potvrdila da će "u trenutku službenog početka stečajnog postupka klubu automatski biti oduzeto 12 bodova".


Klub je već pod zabranom transfera, dosad je zbog kršenja financijskih pravila kažnjen oduzimanjem devet bodova, a zbog stečaja će mu biti oduzeto još 12, pa će vrlo vjerojatno ispasti u treći rang natjecanja. 


Derby County osnovan je davne 1884. godine i dva puta je bio prvak Engleske, 1972. i 1975. godine. Jedna je od 12 originalnih osnivača engleske lige 1888. godine. 


Prvu momčad s klupe kao trener vodi slavni Wayne Rooney, no klub je, najviše zbog koronavirusa, u velikim financijskim problemima, iako je priča kompleksnija. Trebao je uoči pandemije biti prodan, a liga je to stopirala zbog istrage oko klupskih financija. Kad je prodaja devet mjeseci kasnije bila dopuštena, investitori usred koronakrize više nisu bili zainteresirani. Klub nije dobio ni financijsku pomoć od 8.3 milijuna funti od EFL-a, također opravdano navedenom istragom, a koju su dobil iostali članovi Championshipa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!