16:39 / 03.03.2018.

Autor: I.L.K./Hina

Dopušteno korištenje VAR-a na Svjetskom prvenstvu u Rusiji

-

-

Foto: - / -

Uvođenje VAR-a bio je jedan od glavnih projekata predsjednika FIFA-e Giannija Infantina otkako je došao na tu dužnost u veljači 2016.
Međunarodni odbor za nogometna pravila (IFAB) donio je odluku prema kojoj dopušta korištenje video sustava (VAR) koji bi trebao pomoći sucima u donošenju važnih odluka na utakmicama Svjetskog prvenstva u Rusiji ove godine.

Iz FIFA-e su prije objavili kako će se VAR koristiti na SP-u u Rusiji ako to dopusti IFAB.

Iz IFAB-a su u priopćenju objavili kako je uporaba VAR-a "povijesni korak k većem poštenju u nogometu".

Prema IFAB-ovu protokolu, VAR će se moći koristiti samo u četiri ključna slučaja: provjeri pogodaka, dosuđivanju kaznenih udaraca, dodjeljivanju izravnih crvenih kartona i zamjeni identiteta.

Školovani sudac imat će pristup video monitoru i bit će u stalnom kontaktu s glavnim sucem. Ako primijeti "jasnu i očitu" pogrešku, tada će se incident moći pogledati i odluka se promijeniti.

Uvođenje VAR-a bio je jedan od glavnih projekata predsjednika FIFA-e Giannija Infantina otkako je došao na tu dužnost u veljači 2016. godine.

Iz FIFA-e su prije objavili kako će se VAR koristiti na SP-u u Rusiji ako to dopusti IFAB.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!