Dio nogometašica ipak se odazvao pozivu

19.09.2023.

13:50

Autor: M.Š./Hina/HRT

Nogometašice napuštaju hotel u Madridu

Nogometašice napuštaju hotel u Madridu

Foto: Isabel Infantes / REUTERS

Neke od pobunjenih španjolskih reprezentativki koje su prijetile bojkotom reprezentacije u nastojanju da iskorijene seksizam i rodnu nejednakost u utorak, nakon prijetnji da će biti sankcionirane, prijavile su se na trening.

Misa Rodriguez, Olga Carmona, Oihane Hernandez, Eva Navarro i Tere Abelleira, koje su prije rekle da neće igrati za reprezentaciju dok se ne primijene daljnje promjene u Španjolskom nogometnom savezu (RFEF), stigle su u hotel u blizini madridske zračne luke.

Njih je pet na popis za utakmice Lige nacija protiv Švedske stavila nova izbornica Montse Tome.

Jenni Hermoso, igračica koja se našla u središtu skandala nakon što ju je predsjednik Španjolskog nogometnog saveza Luis Rubiales uhvatio za glavu i poljubio u usne protiv njezine volje, u ponedjeljak je optužila RFEF da pokušava podijeliti igračice i manipulirati njima.

Rekla je da su to učinili tako što su im prijetili pravnim i ekonomskim posljedicama ako odbiju igrati.

Ako odbiju poziv u reprezentaciju, nogometašice bi se mogle suočiti s novčanom kaznom do 30.000 eura (32.000 USD) i suspenzijom licence svoje federacije na dvije do 15 godina, prema španjolskom Zakonu o sportu.

Izbornica Španjolske Montserrat Tome

Izbornica Španjolske Montserrat Tome

Foto: Isabel Infantes / REUTERS

Victor Francos, čelnik državne nacionalne agencije za sport, rekao je u ponedjeljak da vlada neće imati izbora nego primijeniti sankcije kako je propisano zakonom.

- Ako se igračice ne pojave, vlada mora primijeniti zakon. Žao mi je što to moram reći, ali moramo učiniti ono što moramo, rekao je Francos za radiostanicu SER.

Dva izvora bliska igračicama izjavila su da očekuju da će se cijela reprezentacija pojaviti u hotelu zbog prijetnje sankcijama.

Na pitanje po dolasku u hotel je li sretna što je izabrana u tim, Misa Rodriguez odgovorila je: "Ne".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!