"Die Mannschaft" mijenja naziv?

10.06.2022.

16:26

Autor: I.L./HRT/Hina

Njemačka nogometna reprezentacija

Njemačka nogometna reprezentacija

Foto: Andreas Gebert / REUTERS

Nakon više godina polemike Njemački nogometni savez (DFB) namjerava prije Svjetskog prvenstva u Kataru promijeniti službeni nadimak njemačke reprezentacije "Die Mannschaft", koji nikada nije privukao navijače, a i, kako neki smatraju, nije pošten prema drugim ekipama.

Naziv "Die Mannschaft", koji stoji na službenom autobusu reprezentacije i koji se koristi u službenoj komunikaciji DFB-a od 2015., u prijevodu znači "Ekipa".


Zbog toga su ga druge ekipe u Njemačkoj smatrale arogantnim jer, "kao da ne postoji ni jedna druga ekipa na svijetu".

Taj izraz pokazuje nedostatak poštovanja za sve druge ekipe koje pobjeđuju, izjavio je vice-predsjednik DFB-a Hans-Joachim Watzke, koji je i vlasnik prvoligaša Borussije Dortmund, pozivajući pritom vlastiti Savez da "se spusti na zemlju".


Drugi potpredsjednik DFB-a Hermann Winkler ocjenjuje pak da se "nijedan navijač ne identificira s tim nazivom pa onda ni s reprezentacijom".


Oliver Bierhoff, menadžer reprezentacije gleda stvari drugačije: - Znam, naziv "Die Mannschaft" dijeli ljude, ali u inozemstvu navijači reprezentaciju zovu tako godinama.


I izbornik Hansi Flick također zagovara zadržavanje nadimka: - Za mene, to je "Ekipa" jer je svaki igrač dio Njemačke i volim igrati za tu naciju.


- Prezidijum (vrhovno tijelo) DFB-a će u srpnju pokušati "naći rješenje prije SP-a", kazao je Winkler.


Paradoks je u tome što taj naziv, koji nikada nije prihvaćen od strane svih Nijemaca, koriste strani mediji kada pišu o četverostrukim svjetskim prvacima.

Nakon osvajanja naslova 2014. u Brazilu, DFB je odlučio proglasiti službenim taj nadimak i 2015. je stvoren novi logo.


Međutim, tradicionalniji njemački navijači su loše primili inicijativu smatrajući da se radi o komercijalnom potezu DFB-a koji nema nikakve veze s nacionalnom kulturom navijanja. I njemački tisak nije slijedio inicijativu DFB-a i nastavio je koristiti nazive "Nationalelf" (nacionalnih jedanaest), DFB-Elf (jedanaest DFB-a), DFB-Auswahl (selekcija DFB-a) ili DFB-Team.


Godinama komentatori koriste nazive "Squadra Azzurra" za talijansku reprezentaciju ili "trikolori" za francusku iako se ta dva naziva ne koriste u Italiji i Francuskoj. U Italiji svoju nogometnu reprezentaciju nazivaju "la Nazionale" ili "Azzurri", a u Francuskoj svoju "Les Bleus" (Plavi). 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!