08:48 / 18.11.2021.

Autor: K.L./Hina

Danci će na Svjetskom prvenstvu nositi dresove s porukama o zaštiti ljudskih prava

Simon Kjaer

Simon Kjaer

Foto: Russell Cheyne / Reuters

Danska nogometna reprezentacija provest će niz mjera kako bi ukazala na kršenje ljudskih prvaka u Kataru, državi u kojoj će za godinu dana biti održano Svjetsko prvenstvo, objavili su iz Danskog nogometnog saveza (DBU).

Jedna od predviđenih mjera uključuje isticanje poruka na dresovima za trening, u kojima će se kritizirati domaćin Svjetskog prvenstva zbog brojnih kršenja ljudskih prava.

Iz DBU-a su poručili da će dva njihova pokrovitelja ustupiti svoje mjesto na dresu kako bi tamo stajale kritičke poruke.

- DBU je već dugo vrlo kritičan prema Svjetskom prvenstvu u Katru. Vrlo je snažan signal kad se naši partneri uključuju u borbu za bolje radne uvjete. Oni podupiru danski nogomet, nacionalnu mušku izabranu vrstu i sportsko sudjelovanje na europskim i svjetskim prvenstvima - a ne pojedine domaćine, izjavio je u priopćenju glavni operativac DBU-a Jakob Jensen te dodao da oni kao Savez već dugo ukazuju na izazove koji stoje pred FIFA-om i domaćinima, a da će to i dalje činiti.

Danska se uvjerljivo kvalificirala za nastup na Svjetskom prvenstvu, što će Savez iskoristiti kako bi jasno iskazao stavove po pitanju kršenja ljudskih prava koja se događaju u Katru, a na što je u svom izvješću od 48 stranica ukazao i Amnesty International. Između ostalog, u tom se izvješću navodi da su tisuće ekonomskih migranata zarobljeni i iskorištavani u ovoj bogatoj bliskoistočnoj državi te da su mnogi od njih suočeni s "krađom plaća".  

Naravno, katarska Vlada odbacuje sve optužbe, ali je priznala da se na uspostavljanju sustava rada "još uvijek radi".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!