08:27 / 08.07.2019.

Autor: Hina

Copa America: Brazilu deveti naslov, Urugvaj rekorder

Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino

Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino

Foto: - / REUTERS

Brazil je na titulu čekao od 2007. godine kada je slavio na prvenstvu igranom u Venezueli.
Nogometna reprezentacija Brazila osvojila je deveti naslov prvaka Južne Amerike, no rekorder Copa Americe i dalje je Urugvaj sa 15 osvojenih naslova prvaka.

Brazil je na titulu čekao od 2007. godine kada je slavio na prvenstvu igranom u Venezueli. Brazil osvojio naslov prvaka Južne Amerike
Ukupno je osam reprezentacija osvajalo naslov prvaka Južne Amerike. Rekorder je Urugvaj sa 15 naslova prvaka, Argentina ima jednu titulu manje, dok je Brazil treći s devet naslova. Peru je ostao na dva naslova južnoameričkog prvaka osvojena 1939. i 1975.
U najviše finala je igrala Argentina, u 28 pri čemu ima 14 pobjeda i 14 poraza. Urugvaj ima 21 finale (15 pobjeda, šest poraza), a Brazil 20 finala (devet pobjeda, 11 poraza).
Najviše medalja osvajali su Argentinci. 'Gauči' su osvojili 33 medalje - po 14 zlata i srebra, te pet bronci.
Urugvaj je i rekorder po broju plasmana među četiri najbolje ekipe, čak 35 puta su "La Celeste" bili u Top 4. Argentina je na drugom mjestu sa 35 plasmana među četiri, a slijede Brazil (30), Paragvaj (22), Čile (21)...
Na Copi je do sada nastupilo i deset gostujućih reprezentacija, Australija, Kostarika, Haiti, Honduras, Jamajka, Japan, Meksiko, Panama, SAD i Katar.
Do sada su najdalje dogurali Meksikanci koji su dva puta igrali u finalu (1993, 2001), no oba puta su poraženi. Meksiko ima i tri treća mjesta.
Ovo je bila peta 'Copa' u Brazilu, a rekorder je Argentina koja je deset puta organizirala natjecanje najboljih ekipa Južne Amerike.

OSVAJAČI NASLOVA
15 - Urugvaj
14 - Argentina
9 - Brazil
2 - Paragvaj, Čile, Peru
1 - Kolumbija, Bolivija

DOMAĆINI
10 - Argentina
7 - Urugvaj, Čile
6 - Peru
5 - Brazil
4 - Ekvador
2 - Bolivija, Kolumbija
1 - Paragvaj, Venezuela, SAD

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!