19:16 / 05.05.2022.

Autor: I.L./HRT/Hina

Čile traži Fifinu istragu o plasmanu Ekvadora na SP

Ilustracija

Ilustracija

Foto: rafapress / Shutterstock

Čelnici Čileanskog nogometnog saveza uputili su zahtjev Međunarodnom nogometnom savezu (FIFA) za pokretanje istrage o plasmanu Ekvadora na Svjetsko prvenstvo u Kataru zbog igrača koji je predstavljao tu južnoameričku državu, a Čileanci tvrde da na to nije imao pravo.

Radi se o braniču Byronu Castillu koji je sakupio osam nastupa tijekom južnoameričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u kojima je Ekvador osvajanjem četvrtog mjesta izborio izravan plasman na završni turnir, na kojem bi trebao igrati u skupini A s Katrom, Senegalom i Nizozemskom.


Čileanci u svom zahtjevu navode da Castillo nije rođen 1998. u Ekvadoru, kako se to navodi u njegovim službenim podacima, već da se radi o igraču rođenom 1995. u Kolumbiji.


Čile je kvalifikacije završio na sedmom mjestu s 19 bodova, a u dva dvoboja s Ekvadorom osvojio je samo bod. Castillo je nastupio u obje utakmice.

- Prema dostupnim informacijama i dokumentima, držimo da su iznesene činjenice vrlo ozbiljne te da ih FIFA mora pomno istražiti. Istraga provedena u Ekvadoru utvrdila je da postoje nepravilnosti u rodnom listu koji je igrač priložio, a Nacionalna direkcija građanskog registra je objavila da taj dokument ne postoji u njihovoj arhivi te ukazala i na druge slabosti u dokumentu, što upućuje na to da se radi o krivotvorini, stoji u priopćenju Čileanskog nogometnog saveza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!