14:32 / 23.08.2020.

Autor: HRT/Hina

Čeferin: Ovakva završnica donijela je uzbudljiviji nogomet

Foto: REUTERS/Rafael Marchante

Foto: REUTERS/Rafael Marchante

Foto: - / REUTERS

"Bili smo prisiljeni to napraviti, ali sada smo otkrili nešto novo", rekao je Čeferin.
Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin je izjavio kako je format završnice Lige prvaka, korišten od četvrtfinala, u kojem se igra samo jedna utakmica, donio uzbudljiviji nogomet od onog koji je bio prije te da je to nešto što bi se moglo koristiti i u budućnosti.

Format natjecanja je promijenjen kako bi se omogućilo da Liga prvaka bude završena u što kraćem roku nakon što je pandemija koronavirusa u ožujku suspendirala nogometna natjecanja u cijeloj Europi na više od dva mjeseca.

U Lisabon, gdje se igra završnica, došlo je osam klubova, a u finalu večeras igraju minhenski Bayern protiv PSG-a.

- Bili smo prisiljeni to napraviti, ali sada smo otkrili nešto novo. Pa ćemo u budućnosti razmisliti o tome, sigurno, izjavio je Čeferin u interviewu za agenciju Reuters.

Kako je kazao, bez druge utakmice momčadi su prisiljene igrati na gol.

- Nema tu puno taktike. Ako u jednoj utakmici jedna momčad zabije gol, tada i druga mora zabiti što prije. U formatu u kojem se igraju dvije utakmice, uvijek imate vremena još jednu cijelu utakmicu za zabiti gol, dodao je.

- To su svakako uzbudljivije utakmice, ali treba razmisliti o tome da se sada igra manje utakmica i da televizijske kuće mogu reći 'igrate manje utakmica i to je drugačije, kazao je Čeferin, ističući kako je to nešto o čemu će se sigurno raspravljati jednom kada sve ovo završi.

Sadašnji format Lige prvaka u kojem se igraju po dvije utakmice je "zaključan" do sezone 2024./2025., ali bi razgovori o eventualnoj promjeni strukture natjecanja trebali početi već krajem ove godine.

U Lisabonu se našlo osam momčadi koje su se plasirale u četvrtfinale Lige prvaka i turnir se igra u 11 dana da se ne poremeti ionako zgusnuti međunarodni kalendar.

- To je sigurno jako zanimljiv format. Sa sadašnjim kalendarom sumnjam da možemo napraviti ovakvu završnicu s turnirom na kojem je osam najboljih momčadi jer bi to oduzelo dosta vremena. No format s jednom utakmicom i sistemom kakav je sada, mislim da bi bio zanimljiviji od formata kakav je bio prije, rekao je Čeferin.

Kao i u Ligi prvaka UEFA je također na sličan način organizirala turnir završnice za Europsku ligu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!