14:49 / 03.03.2020.

Autor: A.M./Hina

Čeferin o duši nogometa i crnim scenarijima zbog koronavirusa

Aleksander Čeferin (Foto: REUTERS/Yves Herman)

Aleksander Čeferin (Foto: REUTERS/Yves Herman)

Foto: - / REUTERS

Jesmo li zabrinuti? Imamo mnogo briga, poput sigurnosti, logistike i ovo je samo jedno od pitanja. Budimo optimistični, rekao je prvi čovjek UEFA-e.
- Ključno je zadržati dušu nogometa ispred profita, istaknuo je predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Aleksander Čeferin na UEFA-inom Kongresu održanom u Amsterdamu.
- Postoji velik stupanj jedinstva u europskom nogometu, a ključno je zadržati dušu nogometa ispred profita, istaknuo je Čeferin u svom obraćanju predstavnicima 55 nacionalnih saveza, među kojima je bila i delegacija Hrvatskog nogometnog saveza koju su predvodili predsjednik Davor Šuker uz voditeljicu Odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančicu Sudac.
- Kad profit postaje najvažniji moramo upaliti alarm. Nogomet nije posao poput ostalih poslova. Ima povijest, tradiciju i strukturu koje se moraju poštivati, rekao je 52-godišnji slovenski pravnik, koji UEFA-u vodi od ljeta 2016.
U svom obraćanju Kongresu ponovio je svoje stajalište da prijelaz europskih liga u zatvoreni format ne dolazi u obzir.
- Načela solidarnosti, promocije i nazadovanja, te otvorenih liga nisu predmet pregovora, naglasio je Čeferin koji nakon Kongresa nije želio javno govoriti o detaljima napretka u pregovorima o formatu europskih klupskih natjecanja nakon 2024.
- Prerano je javno govoriti. Nismo tako daleko otišli, rekao je.
Na Kongresu su predstavnici odobrili financijsko izvješće za prošlu financijsku godinu i budući financijski plan. U financijskoj godini 2018./2019. krovna nogometna organizacija "Starog kontinenta" je zabilježila gotovo 3,9 milijardi eura prihoda, što je trećinu više nego godinu prije.
Prihod od prodaje medijskih prava iznosio je 3,3 milijarde, a dodatnih 400 milijuna eura UEFA je zaradila od prodaje drugih prava. Reprezentacijama i klubovima koji sudjeluju u UEFA-inim natjecanjima podijeljeno je oko 3.1 milijarde eura.
Na marginama Kongresa mnogo se govorilo i o koronavirusu i njegovom mogućem utjecaju na Europsko prvenstvo koje će se ovog ljeta održati u 12 europskih zemalja. O tome je u ponedjeljak u Amsterdamu govorio i Izvršni odbor UEFA-e.
Većina predstavnika UEFA-e čula je umirujuće tonove. - Ne želimo burno reagirati, rekao je glavni tajnik Teodor Teodoridis na pitanje o mogućoj odgodi EURO-a.
- U stalnom smo kontaktu s predstavnicima vlada i Svjetske zdravstvene organizacije i poštovat ćemo njihove odluke, dodao je Teodoridis.
Cijelu situaciju je komentirao i predsjednik UEFA-e.
- Jesmo li zabrinuti? Imamo mnogo briga, poput sigurnosti, logistike i ovo je samo jedno od pitanja. Budimo optimistični i ne razmišljajmo o crnim scenarijima, ohrabrio je Čeferin nogomet i širu javnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!