10:35 / 05.04.2020.

Autor: A.M./Hina

Bundesliga bi se mogla nastaviti uz neviđene mjere opreza

Borussia-Park, Moenchengladbach (Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay)

Borussia-Park, Moenchengladbach (Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay)

Foto: - / REUTERS

Njemački virolog tvrdi da bi se njemačko nogometno prvenstvo moglo nastaviti u svibnju bez nazočnosti gledatelja na tribinama.
Njemački virolog tvrdi da bi se njemačko nogometno prvenstvo moglo nastaviti u svibnju bez nazočnosti gledatelja na tribinama i pod posebnim uvjetima stvorenima za nogometaše, prenosi agencija DPA.  
Bundesliga je prekinula s natjecanjem sredinom ožujka i neće biti nastavka najmanje do 30. travnja. Do kraja prvenstva ostalo je devet kola.
Neki od klubova već su počeli s prilagođenim treninzima, a od ponedjeljka će na taj način početi trenirati i nogometaši vodećeg Bayerna, koji nakon 25 odigranih kola ima četiri boda prednosti ispred drugoplasirane Borussije Dortmund.
Dovršetkom prvenstva klubovi Bundeslige bi ublažili financijske gubitke koji se procjenjuju na 750 milijuna eura u slučaju da nastavka ne bude. Većina tog procijenjenog gubitka otpada na sredstva od prodaje televizijskih prava.
Virolog Alexander Kekule smatra da je nastavak moguć, ali postavlja i pitanje bi li poseban status nogometaša bio općedruštveno prihvatljiv dok su na snazi mjere ograničavanja slobode kretanja za većinu građana.
Klubovi i vodstvo Bundeslige su postigli dogovor o nastavku natjecanja pred praznim stadionima te uz stroge zdravstvene mjere kojih bi se igrači trebali pridržavati.
- Problem može biti riješen virološki, ali samo tako da se za nogometaše napravi poseban 'balon'. Momčadi bi morale biti u posebnim karantenama, a na raspolaganju bi trebalo biti 20.000 testova na koronavirus da bi se mogle provoditi stalne provjere, izjavio je Kekule u razgovoru za televiziju ZDF te istaknuo da je završetak sezone moguć isljučivo bez prisutnosti gledatelja na stadionima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!