Budimir i Osasuna ostaju bez nastupa u Konferencijskoj ligi?

08.06.2023.

14:47

Autor: M.Š./Hina/HRT

Ante Budimir

Ante Budimir

Foto: Cesar Ortiz Gonzalez / Shutterstock

Španjolski nogometni prvoligaš Osasuna izborila je nastup u Europi nakon 16 godina, no mogla bi ostati bez mjesta u Konferencijskoj ligi jer je njena bivša uprava osuđena za namještanje utakmica u španjolskom prvenstvu 2014. godine.

Europska krovna nogometna organizacija UEFA analizira presudu španjolskog Vrhovnog suda, a odluči li sankcionirati klub za koji nastupa hrvatski napadač Ante Budimir, u Konferencijsku ligu će ući Athletic Bilbao.

U Osasuni, koja je zauzela sedmo mjesto u prvenstvu, vjeruju da ih UEFA neće izbaciti.

- Klub je u srijedu popodne saznao da UEFA provodi disciplinsku istragu vezanu uz naše sudjelovanje u Konferencijskoj ligi. Istraga je motivirana presudom Vrhovnog suda oko događaja od prije jednog desetljeća, iz sezone 2013./2014., ali koja isključuje klub od kaznene odgovornosti za ta djela, priopćila je Osasuna.

Vrhovni sud je u siječnju 2023. potvrdio osuđujuću presudu upravi koja je vodila klub od 2012. do 2014. za korupciju i lažiranje dokumenata.

U presudi je navedeno da je Osasuna platila 400.000 eura Betisu da pobijedi Valladolid i još mu je dala 200.000 eura da namjerno izgubi na gostovanju kod Osasune.

Ta tri kluba bila su posljednjeplasirana u prvoj ligi, a Osasuna je imala najviše izgleda da se spasi.

Jedan dužnosnik je tada rekao da je i sezonu ranije klub bio platio Deportivu 150.000 eura i Getafeu 400.000 eura da izgube.

Osasuna tvrdi da su tom presudom kazneno odgovorni samo umiješani direktori, ali ne i klub u cjelini.

UEFA je otvorila istragu jer prema njenom statutu, svaki put kada neki klub izbori sudjelovanje u europskim natjecanjima, mora provjeriti ispunjava li on pravila iz članka usvojenog 2007. godine.

A u tom članku piše da klub smije sudjelovati ako nije bio direktno ili indirektno uključen u aktivnost usmjerenu na organiziranje ili utjecanje na rezultat utakmica na nacionalnoj ili međunarodnoj razini (od 2007. kada je usvojen taj članak statuta).

Osasuna je navela da surađuje s UEFA-om a da osuđeni direktori nisu na funkcijama od 2014., a nisu ni članovi kluba od 2015. godine.

Dodali su i da je klub bio oštećena strana u sudskom postupku te da su presudom direktori morali financijski nadoknaditi štetu Osasuni.

Te 2014. je Osasuna ispala u drugu ligu, s bodom zaostatka za Elcheom i Almerijom koji su se spasili.

U drugoj ligi su tada završili i Valladolid te Betis.

Osasuna se u međuvremenu vratila u Primeru, a sada prvi put izlazi u europsko natjecanje nakon tog slučaja.

Momčad iz sjevernog grada Pamplone protekle je sezone došla do finala španjolskog kupa i zauzela sedmo mjesto u prvenstvu, posljednje koje vodi u Europu. Hrvatski napadač Ante Budimir zabio je oba gola u pobjedi od 2-1 nad Gironom u zadnjem kolu, čime je klubu donio ulaznicu za Konferencijsku ligu. Athletic Bilbao zauzeo je osmo mjesto pa se nada da bi umjesto Osasune mogao u kolovozu zaigrati u pretkolu Konferencijske lige.

Budimir, koji nastupa za Osasunu od listopada 2020., zabio je osam golova protekle sezone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!