Britanski LGBT aktivist prosvjedovao u Dohi uoči Svjetskog prvenstva

25.10.2022.

19:22

Autor: K.L./Hina

Peter Tatchell

Peter Tatchell

Foto: Obtained by Reuters / REUTERS

Britanski LGBT aktivist Peter Tatchell (70) prosvjedovao je u Dohi ispred Nacionalnog muzeja optuživši katarske vlasti da su ga privele i zadržale, dok su domaćini skorašnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva to demantirali.

Tatchell je više od pola sata stajao ispred Nacionalnog muzeja u Dohi s natpisom na kojem je pisalo "Katar uhićuje, zatvara i podvrgava LGBT osobe terapijama #QatarAntiGay.

Britanski aktivist, koji je zbog sličnih prosvjeda uhićen na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2018. u Rusiji, je rekao da su on i njegov kolega Simon Harris, koji je snimao prosvjed, uhićeni i zadržani na mjestu događaja, ali je katarska vlada to demantirala.

- Policija je uzela telefon i izbrisala sve fotografije i video zapise, rekao je aktivist, dok su iz njegove zaklade poručili kako je to bio prvi LGBT+ prosvjed u Katru ili bilo kojoj zaljevskoj državi.

Katarske vlasti su demantirale negovu izjavu, ponovivši kritike na račun izvještavanja zapadnih medija uoči Svjetskog prvenstva u nogometu, koje u toj zemlji počinje 20. studenog.

- Pojedinac koji je stajao na kružnom toku bio je srdačno pozvan da prijeđe na nogostup, nitko nije uhićen, komentirala je Vladina služba za komuniciranje, "krajnje razočarana neutemeljenim optužbama koje mediji slobodno prenose".

Ranije u utorak, katarski šeik Tamim bin Hamad Al-Thani požalio se da je ta mala zaljevska država meta "kampanje bez presedana".

Homoseksualnost je protuzakonita u konzervativnoj muslimanskoj zemlji, a neke su nogometne zvijezde izrazile zabrinutost zbog prava navijača koji putuju na događaj, posebice LGBT+ pojedinaca i žena, za koje grupe za ljudska prava kažu da ih katarski zakoni diskriminiraju.

Organizatori su sa svoje strane obećali dobrodošlicu "svim" posjetiteljima bez diskriminacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!